Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Registratie prothesen goed voor patiënt’

De nieuwe voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), Ruud Pöll, pleit voor een landelijk register voor prothesen. Na jaren debat over zo'n register hebben de zorgverzekeraars toegezegd afspraken te maken met de ziekenhuizen over de financiering.

Een landelijk register waarin alle heup-, knie- en schouderimplantaten zijn vastgelegd, kan de kwaliteit van die prothesen verbeteren. Ook verkleint een registratie de kans dat een operatie over moet. Dat stelt de NOV.

Vergrijzing

Jaarlijks krijgen minimaal 40.000 Nederlanders een orthopedisch implantaat, voornamelijk kunstheupen en -kniën. Door de vergrijzing groeit dat aantal de komende jaren fors. Pöll betoogde donderdag op de jaarvergadering van de NOV in Rotterdam, dat een register de kwaliteit van de implantaten kan verbeteren en geld kan besparen.

Besparing

De beoogde database kan behalve als register ook dienen om artsen te informeren over nieuwe ontwikkelingen en de effecten daarvan. Dat komt de kwaliteit van de producten ten goede. In Nederland moeten jaarlijks ongeveer 2000 heupoperaties over. De kosten van zo’n ‘hersteloperatie’ worden geschat op minimaal 12.000 euro. Volgens Pöll kan het aantal operaties dat binnen enkele jaren over moet aanzienlijk dalen als de gegevens van alle ingrepen in één register worden vastgelegd. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen besparen daarmee op jaarbasis minimaal 5 miljoen euro. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.