Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Relatie tech-leverancier en ziekenhuis openbaar

De financiële relaties tussen leveranciers van medische hulpmiddelen en zorgprofessionals zijn vanaf 2015 voor het eerst openbaar. Die afspraak heeft minister Edith Schippers van VWS met het zorgveld gemaakt.
Relatie tech-leverancier en ziekenhuis openbaar

De relatie tussen bedrijven als Phillips, GE, Toshiba en Siemens met inkopers van MRI-scanners en dergelijken in het ziekenhuis, moeten in het Transparantieregister Zorg opgenomen worden. Dat staat in de brief die de minister donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Gedragscode

In de brief gaat de minister in op de verdere ontwikkeling van de Gedragscode Medische Hulpmiddelen (GMH).  Deze gedragscode bestaat nu twee jaar en geeft regels voor een verantwoorde invulling van de relatie tussen leveranciers van medische hulpmiddelen en zorgprofessionals. Op dit moment geldt de GMH alleen nog voor leveranciers en fabrikanten.

Verpleegkundigen

Artsenorganisaties KNMG en de Orde van Medisch Specialisten en ziekenhuiskoepels NVZ en NFU hebben besloten zich hier per 1 januari 2014 bij aan te sluiten. Schippers spreekt van een belangrijk signaal en verwacht dat o.a. verpleegkundigen, care-instellingen en zorgverzekeraars ook het gesprek aan zullen gaan over nut en noodzaak van aansluiten bij de GMH.

Zelfregulering

De GMH is een vorm van zelfregulering, maar dat mag niet vrijblijvend zijn, aldus Schippers. Als er sprake is van oneigenlijke beïnvloeding van zorgprofessionals door de industrie moet de IGZ in kunnen grijpen. Dat is op dit moment nog niet mogelijk, omdat er geen sprake is van wettelijke regels. De minister wil niet wachten op Europese regelgeving om toezicht door de IGZ mogelijk te maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.