Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rendement door Blended Care in zorg aangetoond

Onderzoek van VitaValley in samenwerking met Coöperatie I-Kracht en Vital Innovators toont aan dat de ‘Blended Care-methode', waarbij zorgverlening wordt uitgebreid met online interventies, kwaliteit, productiviteit en kostenbesparing oplevert. De digitale hulpomgeving als aanvulling op reguliere face-to-face-gesprekken wint aan populariteit maar nog niet eerder zijn de voordelen van deze aanpak in cijfers aangetoond.
Istock

Uit de Social Return on Investment (SROI)-analyse die werd uitgevoerd, blijkt dat zowel de gebruikers (mensen met een zorgprobleem), zorgprofessionals, welzijnsorganisaties, gemeenten, zorgverzekeraars en werkgevers baat hebben bij deze aanpak.

Investering
Uit de SROI-analyse blijkt een ratio van 2,2 wat betekent dat de investering zich met deze factor terugverdient aan maatschappelijke baten in gemiddeld vijf jaar. De opbrengsten zijn het grootst voor cliënten, zorgverleners, gemeenten en werkgevers. Gebruikers van Blended Care trekken eerder aan de bel met een zorgprobleem en komen niet direct in een ‘officieel’ zorgtraject. Zo geeft veertig procent van de mensen uit het onderzoek aan dat ze de hulpvraag niet gesteld zouden hebben buiten de anonimiteit die de hulpomgeving van Blended Care biedt.

Eerste lijn
Ook zorgverzekeraars en gemeenten hebben volgens de onderzoekers baat bij de aanpak. Doordat mensen in een vroeg stadium hulp vragen, wordt doorstroming naar tweedelijns zorgverlening in veel gevallen voorkomen. Een voorbeeld zijn de huisartsconsulten waarvan zestig procent van psychische of psychosociale aard zijn. Zowel de cliënt als de zorgverlening hebben hier baat bij laagdrempelige digitale hulp.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Deelnemers
Deze SROI-analyse is een initiatief van VitaValley, Coöperatie I-Kracht en Vital Innovators en werd opgesteld met medewerking van: VGZ, GGzE, Gemeente Zoetermeer, Gemeente Veldhoven, SGZ (Samenwerkende 1e lijn), Kwadraad, Lumens, Spinn, Traverse, IMW Tilburg, Tinten Welzijn, MJD, Stichting Welzijnswerk Hoogeveen, Stichting Welzijn Delfzijl, Juvans, Xtra, Noordermaat, Het Olde Ambt en Vivenz. Download hieronder het onderzoek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.