Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

René Seijben

CEO Avantis

“Avantis European Science and Business Park is een wetenschaps- en bedrijvenpark op de Duits-Nederlandse grens, een NV, waarin 40 hectare op Nederlands grondgebied liggen en60 hectare op het grondgebied van de stad Aken. aandeelhouders zijn de Gemeente Heerlen, de Stad Aken, LIOF en LEG NRW.

De eerste ideeën voor de ontwikkeling van Avantis ontstonden in 1992. In 1998 werd het grensoverschrijdende bestemmingsplan rechtsgeldig. Sinds 2005 is het Derde aanvullend protocol inzake dubbele belastingheffing tussen Nederland en Duitsland in werking.

Hierdoor wordt vastgelegd, dat de zetel van de directie van een onderneming bepaalt, in welk land de onderneming belasting betaalt. Een onderneming kan bijvoorbeeld op het Duits grondgebied gevestigd zijn en een kantoor voor de directie aan de Nederlandse kant gehuurd hebben. Dit bedrijf betaalt op deze manier belasting naar het Nederlands belastingstelsel.

Het kan voordeliger zijn om in Nederland vennootschapsbelasting af te dragen. Dat is bijvoorbeeld wat het bedrijf Solland Solar BV doet, een zonnecelbedrijf dat sinds 2005 op ons bedrijventerrein is gevestigd. Zij breiden steeds verder uit en zitten met steeds wisselende percentages in Duitsland en Nederland. Duitsland daarentegen is weer gunstiger omdat het meer mogelijkheden heeft voor afschrijving en in sommige opzichten voor subsidiemiddelen. Ook de pendelproblematiek wordt hierdoor makkelijker. Zo kan je voor Nederlandse werknemers een BV in het leven roepen waar zij te werk worden gesteld en voor de Duitse werknemers een GmbH waar zij te werk worden gesteld. Dat heeft tot gevolg dat de werknemers in hun eigen land premies afdragen en pensioen opbouwen. Tot voorheen was het nog steeds zo dat Nederlanders die over de grens gaan werken, in dat land premies afdragen. Met pensioenbreuk tot gevolg.

Onze grensoverschrijdende locatie is uniek. Nergens in Europa is het tot nu toe mogelijk een gebouw fysiek op een landsgrens neer te zetten. Een onderneming kan op deze manier zowel een Nederlands als ook een Duits adres krijgen. Dit kan een groot voordeel voor het veroveren van een nieuwe markt zijn. Ook hebben wij toegang tot twee telecommunicatienetten, het Duitse en Nederlandse net. Bedrijven op Avantis kunnen ook gebruik maken van een zeer snelle, redundante glasvezelverbinding.

Een onderneming die fysiek op de grens zit, kan profiteren van het derde aanvullend protocol inzake dubbele belastingheffing. Dan hebben ze geen last van pendelproblematiek. Wij hebben voor het initiatief een grensoverschrijdende locatie gereserveerd in het wetenschaps- en bedrijvenpark. Afhankelijk van de precieze vraag kunnen we dat definitief vastleggen. Zij kunnen kiezen voor hoeveel procent zij op Nederlands en voor hoeveel procent zij op Duits grondgebied willen zitten.

Het nieuwe initiatief, het zijn er eigenlijk twee, bestaat uit een cardio vasculair centrum. Dat is onderzocht door KPMG. En een Particle Therapy Center , dat is onderzocht door PWC. Beiden komen tot dezelfde conclusie: het is zeer goed mogelijk een grensoverschrijdend instituut neer te zetten. Je kunt de zaak zo neerzetten dat je het naar Nederlands stelsel bekostigt, of juist naar Duits stelsel.”

(Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Meer interviews over het Duits-Nederlandse initiatief:

Rien Pijnenburg, CZ Manager sector medisch specialistische zorg

Joep Vandenbergh, inkoper ziekenhuizen, UVIT, aandachtsgebied buitenland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.