Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reorganisatie Thuiszorg Groningen van start

Redactie Zorgvisie
Thuiszorg Groningen is vandaag begonnen met een grootschalige reorganisatie. De thuiszorgaanbieder gaat kantoren sluiten en medewerkers ontslaan. De onderhandelingen tussen bonden, OR en managementteam zijn in volle gang. Het is nog niet bekend om hoeveel ontslagen het precies gaat.

Thuiszorg Groningen ging in maart failliet in het kielzog van moederorganisatie Meavita Nederland. De organisatie maakte met behulp van het ministerie van VWS een doorstart in een nieuwe stichting.

Gerrit-Jan van Otterloo

Thuiszorg Groningen-bestuurder Gerrit Jan van Otterloo reageert als volgt: “Er gaan geruchten over honderden ontslagen. Aantallen zijn echter nog onzeker. Dat hangt samen met de steunaanvraag die wij aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zullen doen. Die aanvraag zal niet volgende week worden gedaan. Verschillende parijten willen een diepere onderbouwing zien bij deze aanvraag. Vandaar dat het langer duurt. Verder kan ik vertellen dat door het beeindigen van een aantal huurcotracten wij alvast ongeveer twee miljoen euro kunnen besparen. De ondernemingsraad van Thuiszorg Groningen heeft groen licht gegeven aan ons saneringsplan. De OR in Den Haag overlegt nog over de reorganisatie plannen voor Meavitagroep Den Haag.”

Saneringsplannen vakbond

Volgens vakbondbestuurder Harma Schragen van Abvakabo stammen de reorganisatieplannen die nu in werking zijn gezet nog uit de tijd dat Thuiszorg Groningen onder de paraplu van Meavita Nederland viel. “Deze saneringsronde zit er al heel lang aan te komen, onder de noemer ‘Zorg Thuis’. Wij zijn dan ook al geruime tijd in overleg met de ondernemingsraad en het bestuur. Om hoeveel banen het gaat hangt af van de steun die Thuiszorg Groningen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijgt om de sanering te financieren. De NZa heeft aangegeven best voor sanering te willen betalen maar niet te willen opdraaien voor kosten die door Meavita Nederland zijn veroorzaakt.”

Steunaanvraag NZa

Tegen de bestuurders van het failliete Meavita Nederland bereidt de vakbond gerechtelijke stappen voor. “We zijn met een jurist aan het kijken of we de oud-bestuurders niet aansprakelijk kunnen stellen voor het faillissement.” Volgens Schragen hebben medewerkers veel te lijden onder de bestuurlijke onrust. “Sommige mensen hebben maar vakantiegeld gekregen op basis van twee maanden werk onder de nieuwe stichting. Het UWV moet voor het vakantiegeld zorgen dat voor het faillissement is opgebouwd. Dit kan lang duren en reeds geboekte vakanties van medewerkers vallen zo in het water.”

Zelfsturende teams

Volgens Thuiszorg Groningen-woordvoerder Mare Riemersma wil Thuiszorg Groningen in de reorganisatie meer verantwoordelijkheid bij de zorgteams zelf leggen en snijden in de bureaucratie erboven. Zo wordt de afdeling die de financiële verantwoording van de zorg regelt opgeheven. De teams moeten die papierwinkel zelf regelen. Er worden vier proeven gehouden met zelfsturende zorgteams in Appingedam, De Marne en de stadswijken Lewenborg en de Wijert. Dit zijn de plaatsen die de directie vandaag met een Thuiszorg Groningen-bus bezoekt om uitleg te geven. De huurcontracten van deze panden zullen worden opgezegd. Voor de medewerkers in deze vestigingen wordt nieuwe, goedkopere behuizing gezocht.

Ondernemingsraad

OR-voorzitter Marja Berger: “We zijn voorstander van de nieuwe werkwijze waarin een enkele medewerker naar de cliënt gaat in plaats van voor ieder onderdeel van de indicatie een aparte medewerker. Dat door deze werkwijze banen van het middelmanagement verloren gaan betreuren wij. Toch is dit volgens ons de juiste weg voor de toekomst.” (zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Thuishulpen Thuiszorg Groningen leggen werk neer

‘Top Meavita aansprakelijk voor wanbestuur’

Thuiszorg Groningen failliet en gered

Curator onderzoekt schimmige transacties Meavita

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.