Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Resistentie groeit tegen gratis griepmiddel

In Mexico, de Verenigde Staten, Hong Kong, Denemarken, Japan en Canada zijn mensen met het H1N1-virus immuun geworden voor middel Tamiflu. In Nederland begint volgende week de gratis verstrekking van het middel. De kosten van deze aankoop worden geschat op 200 tot 250 miljoen euro.

De mensen met het H1N1-virus ondervinden gemiddeld een week lang hinder van de gebruikelijke griepverschijnselen zoals koorts, hoofd- en keelpijn. Zij kregen de virusremmer Tamiflu toegediend, maar bleken resistent te zijn voor de werkzame stof Oseltamivir. Zonder hulp van het medicijn bleken al deze personen weer volledig te genezen. Dit heeft de Wereldgezondheidsdienst bekend gemaakt. Uit wetenschappelijke studies, waarvan sommigen al in 2007 werden gepubliceerd, blijkt verder dat juist de massale verspreiding van influenzaremmers leidt tot immuniteit voor de middelen.

Kosten aankoop Tamiflu

Minister Ab Klink van Volksgezondheid weigert vooralsnog de kosten van de 34 miljoen aangekochte vaccins tegen de Mexicaanse griep te specificeren. In een uitzending van Radio 1 zei Klink onlangs dat hij vertrouwelijke contracten heeft afgesloten met farmaceutische bedrijven. De minister gaf in diezelfde uitzending ook toe dat de eerder opgeslagen Tamiflu, die soms al jaren over houdbaarheidsdatum is, waarschijnlijk wordt verstrekt aan de bevolking. Klink had “vernomen” dat deze tijdens een eerdere grieppandemie aangeschafte middelen ook na hun houdbaarheidsdatum effectief kunnen zijn.

Winst

De farma- en biotech bedrijven blijken overigens immuun voor de economische crisis. Wereldwijd hebben overheden al 600 miljoen doses virusremmers besteld. De verkoop van Tamiflu en het andere veelgebruikte Relenza levert volgens analisten een miljardenwinst op. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Zorginstellingen klaar voor Mexicaanse griep

ING adviseert Klink het eigen risico te verhogen

Effect griepvaccinatie bij ouderen onduidelijk

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.