Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Resultaat ziekenhuizen daalt met 33 miljoen euro

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een kwart van de ziekenhuizen presteert onvoldoende. Kleine ziekenhuizen daarentegen, maken een financiële inhaalslag.
Spaarvarken Doorzichtig
Fotolia

Dat blijkt uit de BDO-Benchmark Ziekenhuizen 2017 op basis van de jaarverslagen van 2016.

Dalend resultaat

Het gezamenlijke resultaat van de ziekenhuissector bedroeg 217 miljoen euro in 2016. Dat is 33 miljoen minder dan een jaar eerder. Vooral grotere ziekenhuizen noteren naast stijgende omzetten vaak dalende resultaten. Deze teruggang is al jaren zichtbaar en baart BDO grote zorgen, omdat de bedrijfsvoering van ziekenhuizen hierdoor financieel steeds kwetsbaarder wordt voor onverwachte ontwikkelingen. Daarnaast beperkt dit de investeringsruimte voor zorginnovatie. Tegenover de dalende resultaten staan wel een steeds betere liquiditeit en solvabiliteit.

‘Zorgelijk’

Bijna één op de vier ziekenhuizen (23 procent) scoort een onvoldoende, één procentpunt meer dan in 2015. BDO: ‘Dit is zorgelijk, omdat het regeerakkoord zeer waarschijnlijk zorgt voor meer financiële druk op ziekenhuizen: er wordt 1,9 miljard euro bespaard op de curatieve zorg.’

Kleine ziekenhuizen

Toch concludeert BDO dat de financiële gezondheid van de algemene ziekenhuizen stijgt van 6,8 naar 7,1. Bij de grote ziekenhuizen daalde de financiële gezondheid licht, van een 6,9 naar een 6,7. Juist de kleinere ziekenhuizen laten een opvallend herstel zien. Zij gingen gemiddeld bijna een heel punt omhoog ten aanzien van hun financiële gezondheid, van een 6,3 naar een 7,2. De middelgrote ziekenhuizen bleven gelijk op een 7,4. het Ikazia Ziekenhuis, het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en het Rode Kruis Ziekenhuis gingen van een onvoldoende omhoog naar een 8 of hoger.

Liquiditeit

Vijftien ziekenhuizen komen niet aan de door financiers veelgenoemde liquiditeitsnorm van een current ratio van 1,0. Dat waren er in 2015 nog 22. De verbeterde liquiditeit komt deels door de snellere facturatie aan verzekeraars en de relatief ruime voorschotten die zorgverzekeraars hebben verstrekt.

De gemiddelde scores voor alle ziekenhuizen samen per onderdeel:

 

2016 2015
Overall score 7,1 6,8
Resultaat € 217 € 250
Gemiddeld rendement 1,3% 1,4%
Liquiditeit 1,23 1,18
Solvabiliteit 23,8% 21,9%
Rentabiliteit 1,4% 1,6%
Vorderingen op zorgverzekeraars € 263 miljoen € 2 miljoen
Personele voorzieningen € 920 miljoen € 834 miljoen

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.