Reumamedicijnen gaan per 2012 volledig onder de ziekenhuisbekostiging vallen. Het ministerie van VWS boekt met de overheveling een bezuiniging in van vijftig miljoen euro.
Het gaat om reumamedicijnen voor patiënten
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanHet gaat om reumamedicijnen voor patiënten
BSL Media & Learning
Varrolaan 114, 3584 BW Utrecht
Postbus 246, 3990 GA Houten
Merkwaardig, is er ander mensensoort actief binnen de ziekenhuisapotheekwereld dan bij de apotheken?
Er bestaan terechte zorgen bij artsen en patiënten over de toekomstige verstrekking van deze medicijnen. Vele patiënten kunnen deze middelen niet (mee) missen. Het overhevelen naar de ziekenhuizen zal ook nog niet zo eenvoudig zijn. Er zijn voor sommige anti TNF alfa middelen strikte bewaar- en dus ook vervoercondities betr. de temperatuur.
@ Jansen. Jij voegt veel goede en relevante informatie toe. Ik denkt dat je meer impact zou kunnen hebben als je die informatie niet zou doorspekken met jouw heftige mening. Zolang jij geen machtige positie in de zorg hebt, is jouw mening (helaas misschien) niet van belang. Jouw argumenten en informatie wellicht wel. Om die argumenten een kans te geven adviseer ik kortere stukken en hier en daar meer uitleg bij een argument. Als je het goed schrijft dan is de lezer zelf in staat om een oordeel te vormen. Zolang je geen macht hebt moet je daar op vertrouwen. Veel succes.
De oplossing die de Minister kiest is de slechtste van alle mogelijke oplossingen en dupeert op korte termijn direct de patiënten: geneeskundige zorg is gebudgetteerd en farmaceutische zorg niet. Overheveling van deze middelen, en per 2013 de rest van de Dure Geneesmiddelen, impliceert een dubbele bezuiniging. Je moet nu al zeer goed op de hoogte zijn van welke behandelingen mogelijk zijn, straks wordt dat van levensbelang: postcode zorg wordt postcode loterij zorg.
In de brief van de Minister aan de Tweede Kamer propageert zij farmacotherapeutische substitutie tussen de verschillende TNF blokkers. Idem groeihormoon, AIDS e.d. middelen. Zo’n voorstel kunnen alleen bijzonder slecht geïnformeerde juristen en economen doen op het Ministerie en de Minister zelf leest voor. Deze TNF middelen zijn onderling niet vervangbaar. Dat is een hard feit. En toch wil deze Minister dit doordrukken.
In de uitvoeringstoets van het CvZ die de Minister aanhaalt wordt een Frans voorbeeld aangehaald. CvZ geeft 4 mogelijkheden aan om de mogelijk dubbele bekostiging in het zorgstelsel te voorkomen. Geen van alle eenvoudig te realiseren.
De Minister heeft er maling aan en maakt grote haast en boekt alvast een bezuiniging in.
In de maatregel zitten onderdelen verstopt die innovatie en toelating van nieuwe middelen en behandelingen onmogelijk maken, zeker gezien de verregaande budgettering door de Rijksoverheid.
CvZ uitvoeringstoets is uit 2008 en is 38 pagina’s dik.
Brief van de Minister is van 11 mei en is 9 pagina’s.
Overigens zijn de marges op deze Directe Leveringen, ook wel genoemd Unieke Leveringen, formidabel. De jaarcijfers van Mediq geven het aan: netto marge ruim 10%. Niet voor niets investeert Mediq alleen nog in deze sector en niet langer in de openbare apotheken.
De afroming van 10% door de Minister is nog weinig. In Duitsland en in de USA (en ook in Engeland) worden kortingen behaald van meer dan 70%. Wel door centrale inkoop door de Overheid zelf.
En dat vindt VWS en deze VVD Minister niet passend in het zorgstelsel op basis van gereguleerde marktwerking.
Bestuurlijke lafheid ligt aan de basis van de chaos en paniekzaaierij in de zorg.
Van een financiële ramp is nu en in de toekomst geen sprake. Nederland is zeer rijk en als de politiek en ambtenarij het willen is de zorg ook bij ongewijzigd beleid gewoon betaalbaar. Was getekend: de geleerden van het CPB. Economen dus en die weten alles.
De NVZ heeft gelijk en VWS rekent zich rijk. De korting die de ziekenhuizen nu krijgen op medicijnen wordt gegeven zodat medisch specialisten dure medicijnen voorschrijven die dan vervolgens op herhaalrecept zonder korting worden verkocht via de gewone apotheek. Als die winst niet meer te halen is in de tweede stap dan verdwijnt de ziekenhuiskorting. Ook klopt het dat de situatie in Noorwegen specifiek is voor Noorwegen en zich niet direct laat vertalen naar Nederland.