Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Revalidatiecentrum Reade presenteert ReumaMeter app

Afdeling Reumatologie van Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, is met de ReumaMeter app het eerste ziekenhuis in Nederland dat thuismonitoring voor reumapatiënten via een app mogelijk maakt met bestaande vragenlijsten en iPhone sensoren. Niet alleen de patiënt krijgt met behulp van korte vragenlijsten meer grip op de reuma, ook de reumatoloog wordt inzicht geboden in hoe de reuma zich ontwikkelt tussen de consulten door.
app400istock.jpg

Na de komst van cliëntenportaal mijnReade zet Reade met de ReumaMeter een nieuwe stap naar het vergroten van eigen regie en participatie van patiënten in hun zorgproces en kwaliteit van leven. Ook patiënten in andere ziekenhuizen kunnen gebruikmaken van deze app. De app is gratis beschikbaar en geschikt voor alle vormen van reuma zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew (axiale spondyloartritis), artritis psoriatica, artrose en fibromyalgie. De ReumaMeter is te downloaden in de App store (Apple) en wordt binnenkort voor alle smartphones beschikbaar gesteld.

Grafieken
Aan de hand van korte en eenvoudige vragenlijsten, noteren patiënten wekelijks klachten als pijn, vermoeidheid en stijfheid en kunnen ze bijhouden welke bijwerkingen ze ondervinden. Deze vragenlijsten worden al op papier toegepast in de wachtruimte van Reade en zijn via cliëntenportaal mijnReade beschikbaar. In de app worden de uitkomsten echter direct aan de patiënt zichtbaar gemaakt via gemakkelijk interpreteerbare grafieken.

Beter dan consulten
‘Schommelingen worden zo veel beter zichtbaar’, zegt reumatoloog Wouter Bos van Reade. ‘Wij krijgen als reumatoloog een vollediger beeld van het verloop van de reuma en hoeven ons niet langer alleen te baseren op een driemaandelijks consult. De gegevens uit de ReumaMeter app zijn voor ons net zo belangrijk als bijvoorbeeld de bloedwaarden of de DAS-scorer. Wanneer het beter blijkt te gaan met de reuma kan een periodiek consult overbodig bevonden worden, wat voor de patiënt tijdwinst oplevert.’

Naast vragenlijsten wordt het looppatroon geanalyseerd met behulp van de iPhone sensoren. Hiermee wordt onderzocht of het looppatroon correleert met de ziekteactiviteit. Voor de vragenlijst en de looptest wordt gebruik gemaakt van Apple’s ResearchKit raamwerk voor iOS.

ReamaMeter
De ReumaMeter leidt tot meer behandeling op maat. ‘Mensen voelen zich meer betrokken en zijn zich bewust van bijvoorbeeld de noodzaak van het op tijd innemen van medicijnen. Daarnaast wordt de communicatie met de reumatoloog effectiever en intensiever. Hierdoor worden reumabehandelingen kwalitatief beter’, aldus Wouter Bos. Een reumapatiënt die de app trouw gebruikt beaamt dit: ‘Je kunt via de ReumaMeter al veel vastleggen zonder dat je daarvoor naar het ziekenhuis moet, desnoods vanuit je bed. Bij de reumatoloog kom je tot veel zinniger gesprekken omdat je een aantal onderwerpen kunt overslaan. Die details zijn al via de app vastgelegd.’

Dossier Apps
Zorgverleners en patiënten maken steeds vaker gebruik van medische apps op hun smartphone of tablet. Apps maken zorgregistratie en zelfmanagement eenvoudiger. Apps zijn er voor alle platformen: Android, Windows en iOS. Toch werken zorgverleners opvallend vaker met de iPhone of iPad in hun werk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.