Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtsnoer NZa moet transparantie zorg vergroten

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een richtsnoer gepubliceerd voor informatieverstrekking door zorgaanbieders. Het richtsnoer geeft aan welke informatie zorgaanbieders in elk geval moeten verstrekken.
Richtsnoer NZa moet transparantie zorg vergroten

De NZa wil hiermee de transparantie in de zorg vergroten. De autoriteit meent dat consumenten recht hebben op informatie over de zorg die wordt geboden, de kwaliteit van de zorg, de prijzen die zij moeten betalen en de wachttijden voor de zorg.

Vrije interpretatie voorbij

Zorgaanbieders moeten zich ook nu al houden aan de wettelijke regels voor informatieverstrekking aan consumenten. Het richtsnoer van de NZa maakt deze regels concreter zodat consumenten en zorgaanbieders ondubbelzinnig weten welke informatie minimaal moet worden verstrekt en aan welke eisen deze informatie moet voldoen. Vrije interpretatie van de wet- en regelgeving is hiermee voorbij. Zo moeten zorgaanbieders onder andere aangeven wat zij aan zorg- en dienstverlening leveren en wat niet. Ook moet duidelijk zijn welke zorg- en dienstverlening verzekerd is en voor welke diensten moet worden bijbetaald.

Patiëntenorganisaties

De NZa verwacht dat patiëntenorganisaties nadrukkelijk zullen beoordelen of de informatie, bijvoorbeeld op websites of in brochures van zorgaanbieders, voldoet aan de eisen van de consument. Met name het aspect vergelijkbaarheid van de informatie zal nog de nodige actie van zorgaanbieders vergen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Richtsnoer informatievesrtrekking zorgaanbieders (PDF)

Lees ook:

Huisartsen en fysiotherapeuten ontwikkelen richtlijn informatie-uitwisseling

Week 23: Informatiedruk

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.