Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijke gemeente levert in door nieuwe verdeling Wmo

Het verdeelmodel voor de Wmo is aangepast. Vooral de ‘rijkere’ gemeenten leveren in door dit verfijndere model voor de verdeling van middelen.
Rijke gemeente levert in door nieuwe verdeling Wmo

Dat maakt staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnelandse Zaken bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het nieuwe model treed per 1 januari in werking. Er loopt nog wel een onderzoek naar de uitgaven in 2010. Als er correcties nodig zijn, worden deze pas in 2012 meegenomen. De tot nog toe door het onderzoek behaalde resultaten hebben wel geleid tot de herberekening. In het algemeen zal meer worden gekeken naar de gezondheid van mensen en de sociaal-economische positie bij de beoordeling hoeveel hulp in de huishouding nodig is.

 

Verdeelsleutel Wmo

Er worden twee nieuwe indicatoren aan de huidige verdeelsleutel toegevoegd. Het gaat om langdurig medicijngebruik en het gestandaardiseerde, gemiddelde inkomen van huishoudens. Daarnaast zal de verdeelsleutel rekening houden met de verschillende uitgavenpatronen van gemeenten. Gemeenten met een ongezondere bevolking krijgen gemiddeld een gunstiger herverdeeleffect ten opzichte van de huidige verdeling. Gemeenten met een laag gemiddeld inkomen komen er beter vanaf dan de ‘rijkere’ gemeenten.

 

Inleveren

Vijf gemeenten leveren meer dan 30 euro per inwoner in. De top vijf bestaat uit Laren (-38 euro), Bloemendaal (- 37), Roozendaal (- 35), Wassenaar (- 33) en Schiermonnikoog (- 34). Van de grote gemeenten moet vooral Haarlem bloeden voor de nieuwe verdeling. De stad krijgt in totaal bijna twee miljoen euro minder. In Emmen is in 2011 bijvoorbeeld ruim 750.000 meer te besteden. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Laag rapportcijfer voor uitvoering Wmo

Schoonmaak moet CAO-VVT toepassen in Wmo

Psychiatrische patiënten ontevreden over Wmo

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.