Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Risico op zelfmoord bij gebruik antidepressiva

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Het gebruik van antidepressiva leidt tot meer zelfdodingen bij jongvolwassenen dan gedragstherapie. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in Value in Health.
Risico op zelfmoord bij gebruik antidepressiva

De onderzoekers van de Harvard School of Public Health hebben de effecten van de behandeling van antidepressiva, gedragstherapie en een combinatie daarvan in kaart gebracht. Het onderzoek, gepubliceerd in Value in Health, richtte zich op de leeftijd 10-24. Het gebruik van antidepressiva gedurende 36 weken leidde tot 1404 mislukte zelfmoordpogingen en 26 pogingen met fatale afloop per 100.000 patiënten. Voor patiënten die alleen gedragstherapie kregen, waren deze aantallen respectievelijk 550 en 10.

Gedragstherapie veiliger dan antidepressiva

Ook als de onderzoeksperiode vijf jaar is, zijn de verschillen groot. Bij patiënten die vijf jaar antidepressiva gebruikten waren er 8272 zelfmoordpogingen, waarvan 175 met fatale afloop per 100.000 patiënten. Van de patiënten die alleen gedragstherapie kregen, deden er 4362 een zelfmoordpoging. Daarvan hadden er 95 een fatale afloop.

College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft al eerder gewaarschuwd tegen het gebruik van antidepressiva bij kinderen jonger dan achttien jaar. Deze studie levert het empirische bewijs voor de veiligheidsrisico’s. (Zorgvisie – Bart Kiers/beeld: ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

‘Driekwart depressieve slikt ten onrechte antidepressiva’

Huisarts laks met antidepreesiva

5 REACTIES

  1. Een anti-depressivum kan een hulpmiddelzijn. Het alleen gebruiken is niet voldoende. Daarnaast dienen mensen met depressie juist te leren hoe ze op de juiste manier met situaties om gaan die op hun pad komen. Daarmee worden ze als het ware sterker.
    Dat zou dan ook deels kunnen verklaren waarom meer zelfmoord bij gebruikers van anti-depressiva voor komt dan bij degenen die gedragstherapie krijgen.
    Die laatsten leren wrs. beter om met tegenslag om te gaan, waardoor de neiging naar zelfmoord ook kleiner wordt.

  2. Lees alle reacties
  3. ‘Niet alleen laten dus’ volgens Heleen,dat gaat zeker gemakkelijk bij adolescenten die worstelen om zelfstandigheid en dan hebben we het nog niet over de gezinssituatie als deel-oorzaak en zelfstandig wonenden. Dat is dus niet praktisch en kan ook stressverhogend zijn en leiden tot ‘uitageren’, dat kan een intoxicatie/’suicidepoging’zijn. Elke medicatie en ook deze horen goed geindiceerd gegeven te worden door ervaren voorschrijvers en binnen een vetrouwensrelatie. Bij een depressie kunnen kalmeerders (valiumvarianten en slaapmedicijnen) ook ontremmend=impulsieve acties bevorderen. Net zoals een middel tegen suikerziekte een hypo kan geven en tot overlijden leiden etc. etc..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.