Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rivas Beatrixziekenhuis opnieuw nummer 1

Bert Bukman
Het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem staat met een rapportcijfer van 7,5 op nummer 1 in de jaarlijkse top 100 van het AD. Dit is de tweede achtereenvolgende keer. Het MC Slotervaart in Amsterdam staat op de laatste plek.
Rivas Anp Top 100
Bestuurder Kees Heijblom van het Rivas Beatrixziekenhuis ontvangt een plaquette voor de eerste plaats in de top 100 van 2016. ANP MARCO DE SWART

Het Flevoziekenhuis in Almere en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam staan op de tweede en derde plaats.

Criteria

De top 100 van het AD wordt samengesteld op basis van 36 criteria. Deze criteria geven een indicatie van de medische kwaliteit van de ziekenhuizen, de organisatie van de zorg en de uitkomsten van operaties. Bij de selectie van de criteria is een mix gemaakt van veelvoorkomende, chronische en specialistische aandoeningen. Ook zijn criteria meegenomen die voor iedere patiënt van belang zijn, zoals de kwaliteit van de verpleging. Het gaat om gegevens die de ziekenhuizen verplicht zijn openbaar te maken.

Maximaal aantal punten

De redactie van het AD kende aan elk van deze criteria een score toe, op basis waarvan de ranglijst tot stand kwam. Niet alle ziekenhuis verricht iedere ingreep en kan daar dus ook niet op worden beoordeeld. De ranglijst in de top 100 is daarom een relatieve score. Zichtbaar wordt welk percentage een ziekenhuis scoort van het maximaal aantal punten dat het kan scoren.

Antoni van Leeuwenhoek

Een aantal specialistische ziekenhuizen is niet in de ranglijst van het AD opgenomen. Het gaat om het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, het Oogziekenhuis in Rotterdam en de St. Maartenskliniek in Nijmegen, gespecialiseerd in orthopedische behandelingen. Vanwege hun specialistische karakter beschouwt de redactie een vergelijking met andere ziekenhuizen als weinig zinvol. Het Spijkenisse Medisch Centrum heeft zoveel taken afgestoten dat het evenmin kan worden vergeleken met andere ziekenhuizen.

Academische ziekenhuizen

Ook de academische medisch centra zijn niet opgenomen in de ranglijst. Deze ziekenhuizen verrichten complexe zorg met meer risico’s op complicaties. Bovendien krijgen de academische ziekenhuizen veel patiënten doorgestuurd uit andere ziekenhuizen die de beoordeling eveneens negatief zouden kunnen beïnvloeden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.