Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: ‘Zorguitgaven stijgen naar 174 miljard’

Redacteur Zorgvisie
Dementie zal in 2040 de belangrijkste doodsoorzaak zijn in Nederland. Dat komt door de vergrijzing, maar ook doordat er voor andere ziekten geneesmiddelen worden uitgevonden. De uitgaven aan gezondheidszorg zullen ook flink stijgen. Dat voorspelt het RIVM in een rapport.
Geld_Fotolia_102314980_450.jpg
Foto: Fotolia

Volgens het rijksinstituut zal het aantal mensen dat aan dementie overlijdt toenemen van 14 duizend tot 40 duizend in 2040. Tegelijkertijd zullen er minder mensen overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en kanker. Naast dementie, zullen ook diabetes, gezichts- en gehoorstoornissen en gewrichtsaandoeningen flink toenemen, verwacht het RIVM. Tot 2040 zal het aantal mensen met artrose bijvoorbeeld verdubbelen, maar 1,2 miljoen mensen. Het aantal mensen dat minimaal één chronische aandoening heeft zal stijgen van 8,5 miljoen naar bijna 10 miljoen.

Uitgaven stijgen
De uitgaven aan gezondheidszorg zullen in dezelfde periode ook flink toenemen, berekende het RIVM. Jaarlijks groeien ze met 2,9 procent, wat betekent dat er in 2040 174 miljard euro zal worden uitgegeven aan de zorg. Een derde van dat bedrag wordt veroorzaakt door de vergrijzing, de rest komt voort uit de stijging van de welvaart en de implementatie van nieuwe technologie. Vooral de uitgaven aan kanker stijgen volgens het RIVM hard, doordat er hier veel nieuwe technologieën worden ingezet, zoals nieuwe medicatie.

(ANP/Zorgvisie) 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.