Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roads vraagt faillissement aan

De Noord-Hollandse ggzinstelling Roads heeft vorige week haar faillissement aangevraagd. Volgens voorzitter Thea Over van de raad van bestuur heeft de organisatie een tekort van 1,8 miljoen euro.
Roads vraagt faillissement aan

Stichting Roads begeleidt mensen met psychische problemen op het gebied van werk, huisvesting en vrijetijdsbesteding. Bij de organisatie werken 150 mensen en de stichting begeleidt ongeveer duizend cliënten. Eerder dit jaar deed Roads een steunaanvraag bij de NZa van 1,5 miljoen euro, maar die is volgens Eric Maas van AbvaKabo FNV afgewezen. “De hele bedrijfsvoering was gebaseerd op veronderstellingen, zoals deze steun.”

Bedrijfsvoering

Theo Over geeft toe dat de bedrijfsvoering niet op orde was. “We zijn een betrekkelijk jonge organisatie en konden daardoor bepaalde kosten niet ophoesten.” Projecten als het behalen van een HKZ-certificering, wat overigens wel gelukt is, kostten veel geld.

Ook de overgang van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet ligt volgens Over ten grondslag aan het faillissement. “Dbc’s moet je voorfinancieren. Dat konden we niet.” Daarnaast kwam de instelling fi nancieel in de knel door onenigheid met ggz-aanbieder Dijk en Duin. Roads nam tachtig personeelsleden over van Dijk en Duin, maar kreeg steeds minder opdrachten.

Overname

Roads was de afgelopen maanden in gesprek met verschillende ggz-aanbieders, waaronder JellinekMentrum, over eventuele overnames, maar geen van de partijen was bereid de financiële risico’s over te nemen. In overleg met Achmea wordt nu geprobeerd de activiteiten van Roads zoveel mogelijk te laten doorgaan. Thea Over schat de kans groot dat alle projecten kunnen doorstarten onder andere zorgaanbieders. Begin juni wordt waarschijnlijk duidelijk welke dit zijn. “Het belangrijkste is dat de medewerkers en cliënten de komende

zes weken op dezelfde voet door kunnen gaan”, vindt Eric Maas. “Als de samenhang blijft bestaan, is de kans groter dat de instelling in zijn geheel wordt overgenomen. Hier gaan we bij de curator dan ook op aandringen.” Roads heeft zich altijd hard gemaakt voor de emancipatie van mensen met een psychiatrische achtergrond. Een derde van het personeelsbestand heeft zelf een psychische beperking. Lees meer in het mei-nummer van Zorgvisie magazine. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Trend: Ggz wil meer ex-patiënten in dienst

Marleen Barth nieuwe voorzitter GGZ Nederland

Tevreden werknemers in de ggz

NZa ondermijnt marktwerking (weblog)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.