Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rob Z. voor de rechter wegens verdenking belastingfraude

Rob Z. moet aanstaande donderdag voor de rechter verschijnen. Justitie verdenkt de zorgbestuurder van belastingfraude. Hij zou over de jaren 2010 en 2011 een onjuiste aangifte hebben gedaan van zijn inkomstenbelasting door te verzwijgen dat hij de ware eigenaar is van de fiscale constructie met de drie limiteds.
RechterThinkstockPhotos400.jpg

Het Openbaar Ministerie OM heeft voor 520.000 euro beslag laten leggen op bezittingen van de zorgbestuurder. Het OM verdenkt Rob Z. (60) van belastingfraude en gesjoemel met de wachtgeldregeling die hij ontving van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen. Dat meldt het OM op vragen van Het Financieele Dagblad. Z. wil niet reageren op vragen van de krant over de zaak. Aanstaande donderdag moet hij zich voor valsheid in geschrifte en belastingfraude verantwoorden voor de rechtbank Arnhem. Die dag staat ook de verkoper van de fiscale constructie terecht.

Bestuurder ADRZ
Z. was ruim vier jaar bestuursvoorzitter van het streekziekenhuis Walcheren, dat in 2010 na een fusie verder ging onder de naam Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. In februari 2009 werd zijn contract ‘in onderling overleg’ beëindigd. De afspraak was dat hij nog zes maanden salaris zou krijgen doorbetaald. Volgens het artsenblad Medisch Contact bleek uit documenten dat dit het ziekenhuis destijds 187.000 euro moet hebben gekost.

Wachtgeld
Daarnaast kon Z. een aantal jaren aanspraak maken op wachtgeld, tot het moment dat hij voldoende salaris uit een andere baan ontving. Het ziekenhuis betaalde hem volgens deze regeling ongeveer 420.000 euro. Begin 2011 kwam het ziekenhuisbestuur erachter dat hij als interim-topman aan de slag was gegaan bij zorgorganisatie Magentazorg. Gevraagd naar zijn salaris liet Z. weten dat hij daar 40.000 euro verdiende. Het ziekenhuis had daar twijfels over, maar Z. wilde dit lage bedrag niet nader toelichten. Daarop zette het ziekenhuis de wachtgeldregeling stop.

Arbitrage
Z. was het hier niet mee eens en stapte in september 2011 naar het Scheidsgerecht Gezondheidszorg. Dat dwong het ziekenhuisbestuur de wachtgeldbetalingen te hervatten. Op basis van de beschikbare informatie moest het Scheidsgerecht immers de conclusie trekken dat, ‘hoewel de verdenkingen van het Ziekenhuis wel begrijpelijk zijn, er op grond van de gebleken feiten en omstandigheden geen concrete aanwijzingen zijn dat eiser meer inkomsten geniet’.

In een tweede arbitragezaak, dit keer aangespannen door het ziekenhuis, oordeelde het Scheidsgerecht Gezondheidszorg in oktober 2012 dat de oud-bestuurder het wachtgeld over een deel van 2011 terug moest betalen. Een groot deel van het salaris dat Z. bij Magentazorg verdiende, bleek bij een Engelse limited (vennootschap) terecht te komen die hem gedetacheerd had. Die constructie riep volgens het Scheidsgerecht vragen op en was ‘onaanvaardbaar’, omdat hij daarnaast ook wachtgeld ontving van het ziekenhuis. De voormalige ziekenhuisbestuurder moest 68.150,25 euro terugbetalen.

Valse documenten
Nu, bijna zes jaar later, blijkt dat Z. destijds de boel heeft misleid. Volgens het OM heeft hij in de arbitragezaak gebruikgemaakt van valse documenten om de ware hoogte van zijn interim-loon te verhullen. Strafrechtelijk onderzoek bracht namelijk aan het licht dat de zorgbestuurder al in 2009 een fiscale constructie had opgezet die bestond uit drie Engelse limiteds die elkaar bestuurden. Tegen zowel de Belastingdienst als het Scheidsgerecht Gezondheidszorg verzweeg hij dat hij de ware eigenaar (ultimate beneficial owner) van deze constructie was. Op papier verdiende hij maar 40.000 euro, in werkelijkheid waren zijn inkomsten veel hoger. Hoeveel hoger, zegt het OM niet. Maar onderzoek in het kadaster levert op dat het OM al eind 2013 voor 520.000 euro beslag heeft laten leggen op zijn woning in Vlissingen. Justitie verdenkt de zorgbestuurder ook van belastingfraude. Hij zou over de jaren 2010 en 2011 een onjuiste aangifte hebben gedaan van zijn inkomstenbelasting door te verzwijgen dat hij de ware eigenaar is van de fiscale constructie met de drie limiteds.

Dossier fraude in de zorg
Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.