Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Robotica in de langdurige zorg

Mark van Dorresteijn
Robotica kan de zelfredzaamheid en autonomie van gebruikers enorm vergroten. Daarnaast zorgt het voor lagere kosten en besparing op arbeidskrachten. Hieronder enkele voorbeelden van robotica in de zorg.
Robotica in de langdurige zorg

De voorbeelden horen bij het artikel ‘Ontwikkeling moet sneller – Robotica is meer dan een blikken wezen’ in Zorgvisie magazine, september 2011.

iARM van Assistive Innovations

De robotarm kan aan de zijkant van een elektrische rolstoel worden gemonteerd en worden bestuurd via inputdevices als een joystick, toetsenbord of smartphone.

Care-o-bot

De Care-o-bot is een voorbeeld van de Companion-robot, een rijdend platform voor ondersteuning in de woning. Deze robot is in staat om zelfstandig opdrachten uit te voeren. De robot kan bijvoorbeeld een dienblad dragen voor mensen die daar zelf niet meer de kracht voor hebben.

Robotica tillift

Video van Center for Symbiotic Human Robotics Research in Japan. Het systeem moet binnen vijf jaar werkzaam zijn in Fukushimura Hospital, Japan. In tien jaar denken de onderzoekers het systeem klaar te hebben voor commercie.

Japans roboticabedrijf RIKEN produceert de robot RIBA-II met het uiterlijk van een beer. De robot is ontworpen om mensen (tot 80 kg) van hun rolstoel naar het bed te tillen, en andersom. Bekijk hier de video

Robotzeehond Paro

Het verzorgingstehuis De Meent in Veenendaal krijgt een tweede knuffelzeehond. Een medewerker legt aan RTV Utrecht uit wat voor effect de robotzeehond heeft op de bewoners.

3 REACTIES

  1. Er is zeker veel mogelijk op dit gebied, maar de positieve effecten ervan zijn nog steeds niet aangetoond met betrouwbaar onderzoek. Dat concluderen we op bais van een uitgebreide internationale review die we 2 jaar geleden hebben uitgevoerd (verschenen in Gerontechnology). Maar wel veelbelovend!

  2. Lees alle reacties
  3. Er gaat niks boven menselijk contact in de zorg, maar ja daar willen ze vanaf, deze elektronica mag geen vervanger zijn van menselijk contact in de zorg. Zal wel goedkoper zijn, ze doen niks dan bezuinigen maar gaan voor de nieuwigheden. Wij maar werken met steeds minder personeel want al die dure dingen kosten te veel. Zorg maar dat mensen persoonlijke aandacht en zorg krijgen in plaats van dit soort dingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.