Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Rode polsband tegen reanimatie in Albert Schweitzer

Mark van Dorresteijn
Patiënten die niet gereanimeerd willen worden, dragen in het Albert Schweitzer ziekenhuis de komende tijd als proef een rood in plaats van een wit polsbandje me patiëntgegevens.
Rode polsband tegen reanimatie in Albert Schweitzer

Het ziekenhuis wil met de polsbandjes uitsluiten dat tegen de wens van de patiënt wordt gehandeld. De proef met de polsbandjes duurt tot half mei, waarna besloten wordt of de test een vervolg krijgt.

Herkenning

Patiënten die bij een hartstilstand geen reanimatie wensen, worden niet altijd direct herkend op het moment dat het erop aankomt. Bij de geringste twijfel over hun wens, worden zij toch gereanimeerd. Op zoek naar een sluitende oplossing hiervoor, experimenteert het ziekenhuis op twee afdelingen met een polsbandjessysteem. “We dachten eerder dat zo’n systeem erg gevoelig zou liggen, maar het tegendeel zou wel eens waar kunnen zijn”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Impact

Sommige mensen willen niet meer gereanimeerd worden, omdat zij oud zijn en de balans van hun leven hebben opgemaakt. Er is ook een groep die niet gereanimeerd wil worden vanwege de risico’s. Volgens het ziekenhuis is de impact van een reanimatie groot voor de patiënt en diens naasten. “Een meerderheid van de patiënten loopt blijvende schade op door een reanimatie, vervolgt de woordvoerder.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Albert Schweitzer )

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een rood bandje om aan te geven dat iemand aangegeven heeft in voorkomende gevallen niet meer gereanimeerd wenst te worden is niets meer of minder dan een inbreuk op de privacy en een uiting dat het medisch personeel op geen enkele manier betrokken is bij de verpleegde patiënten, daarom moet er een “vlag op het bed gezet worden of misschien vast zwart beddegoed”?

  3. In veel ziekenhuizen krijgt de patient een rood polsbandje aan de arm waar geen infuus of anderszins geprikt mag worden i.v.m. vaatproblematiek, een shunt of na radicale mastectomie. Dat kan verwarring gaan geven! Het idee is prima, maar kies een andere kleur met in dikke hoofdletters NR erop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.