Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Roemer: ‘Kleinschalige zorg is goedkoper en beter’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het gaat de verkeerde kant uit met de gezondheidszorg, vindt SP-voorman Emile Roemer. ‘Zorg wordt steeds duurder als we die alleen maar grootschaliger en op basis van concurrentie met elkaar afspreken’.
Roemer: 'Kleinschalige zorg is goedkoper en beter’

Roemer zei dat gisteren tijdens een verkiezingsprogramma op Omroep Zeeland.

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis

In landelijke gebieden blijven zo te weinig faciliteiten over. Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis is dus verkeerd bezig: ‘Het is te gek dat verloskunde maar op één plek is geconcentreerd, of bijvoorbeeld de poliklinische zorg. Dat kan niet, daar is het gebied veel te groot voor.’ Zorg moet kleinschaliger en er moet meer in buurtzorgideeën worden gedacht. Dat hoeft niet duurder te zijn, zegt Roemer: ‘Je haalt er een heleboel tussenlagen uit.’ (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: Koen Suyk

Kijk ook in het Zorgvisiedossier Verkiezingsprogramma’s

Verkiezingsprogramma’s en hun zorgparagrafen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Lange verhalen (zoals ik zondag reageerde in “”mythe dure ouderenzorg ontmaskerd”) worden niet gelezen. Daarom heel kort. De ouderenzorg (verpleeg en zorghuizen) is niet duur, maar wordt duur gemaakt. Uitleg. De zorginstelling krijgt per patient per dag een bedrag van de AWBZ voor zorg aan patiënten in hun instelling. Om die zorg volgens de AWBZ voorschriften te kunnen verlenen is een bepaalde capaciteit en opleiding nodig van verzorgenden. Als de instelling nu structureel minder verzorgenden, met structureel minder opleiding, laat werken (UIT WINSTBEJAG) dan vindt het volgende plaats: de ouderenzorg kost geld, maar over heel, heel veel instellingen wordt geklaagd dat de kwaliteit zo slecht is. Gebeurt die reductie niet, klaagt heel Nederland niet. Twee opmerkingen. Heel verrassend doet de AWBZ (of NZA of IGZ) geen enkele controle of men wel de goede zorg levert (dus met de gewenste capaciteit en opleiding). Nog verrassender is dat een aantal instellingen – tegen alle verhalen in – een geweldige verzorging levert. Daar heeft men wel de vereiste capaciteit en opleiding Dus Schippers en Roemer hebben zelf niet door dat ze eigenlijk bedoelen: “bij deze zorgkostenuitgaven had ik een betere kwaliteit verwacht”. Nu holt men achter elkaar aan om te vertellen dat de verpleeg en ouderenzorg “naar de eigen woning moet”. Het gaat blijken dat zulks (door o.a. fraude) helemaal niet te betalen gaat worden. Mind my words.

  3. Knap hoe Roemer verschillende zorgvormen op een hoop weet te gooien. Ik wil de berekening wel eens zien van het openhouden van meerdere 7×24 ziekenhuisvoorzieningen. Dat is toch heel wat anders dan het ‘krenten uit de pap’ model van Buurtzorg, welke vervolgens geld in de Europese Unie gaat investeren met de in NL opgebouwde expertise (met dus belastinggeld van de hardwerkende NL). Even nadenken mijnhe Roemer, als je je eerst uitspreekt tegen EU, maar Buurtzorg wel de EU in mag met NL geld.

  4. Je moet voor de verkiezingen vooral roepen wat de mensen willen horen. Wat heeft Roemer gedaan aan de schrijnende toestanden in de verpleeg en ouderenzorg bijvoorbeeld de afgelopen drie jaar (er zijn nog steeds 2- of meerpersoons kamers, nog steeds (ook met heet weer) eenmaal douchen per week (als er tijd is !!), bij een echte brand komt een zeer groot aantal van de patienten niet uit de veelal gelaagde zorginstellingen, slecht en vaak niet voldoende eten, weinig vertier, zelden of nooit naar buiten, steeds meer medicijnen, geen tijd voor een opbeurend praatje of een arm om je heen, minimaal of slechte fysio; dus te weinig beweging). Moraal: ROEMER HAD HEEL HEEL VEEL KUNNEN DOEN DE AFGELOPEN JAREN !!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.