Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rompa (ActiZ): ‘ZN slaat de plank wéér mis’

MAARSSEN - “ZN slaat de plank wéér mis.” Aldus directievoorzitter Mariëlle Rompa van ActiZ over vermeend ‘marskramergedrag’ door aanbieders van thuiszorg. Het verwijt komt van Jan Coolen van Zorgverzekeraars Nederland.
Rompa (ActiZ): ‘ZN slaat de plank wéér mis’

Zorgaanbieders zouden zich als markskramers gedragen door mensen die zij huishoudelijke hulp leveren terloops ook ondersteunende begeleiding aan te smeren . Coolen, coördinator AWBZ-zorg bij Zorgverzekeraars Nederland uitte dit verwijt in dagblad Trouw. Mariëlle Rompa verontwaardigd: “Wat bezielt die man om zo uit te pakken?”

Zorgverzekeraars Nederland suggestief

“ZN geeft wederom een uitermate suggestief bericht af”, stelt Rompa. “We hebben minder dan één procent groei in de AWBZ. Als daarbinnen de ondersteunende begeleiding toeneemt, komt dat niet door aanbieders. En nu lijkt het ineens alsof er sprake is van enorme verschuivingen.”

CIZ-indicatie

“ZN heeft niet gekeken naar de oorzaken van de toename in ondersteunende begeleiding. Veel mensen met een indicatie voor verpleging en verzorging kunnen vanwege wachtlijsten niet meteen terecht. Wij maken thuisblijven mogelijk met het leveren van ondersteunende begeleiding. Daarvoor hebben die mensen dan ook een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg. Het CIZ stelt op uitstekende wijze vast op welke zorg en ondersteuning cliënten recht hebben.”

Prijs huishoudelijke verzorging

Met haar opmerking dat ZN de plank weer misslaat, verwijst ActiZ-directeur naar een recent debat met ZN-directeur Chiel Bos. Die beweerde dat de premiebetaler de afgelopen jaren veel te veel heeft betaald voor huishoudelijke hulp. “Deze diskwalificerende opmerkingen moeten helemaal niet aan de orde zijn. Ze zijn uitermate strijdig met de behoefte van cliënten aan objectieve informatie.” (ZorgVisie-Ruud Koolen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.