Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ross zuinig met extra AWBZ-geld

MAARSSEN - Zorginstellingen die vorig jaar meer zorg hebben geleverd dan was afgesproken, kunnen er niet zeker van zijn dat zij daarvoor alsnog worden betaald. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Ross van VWS over knelpunten in de AWBZ.
Ross zuinig met extra AWBZ-geld

Een kamermeerderheid wil dat Ross AWBZ-zorginstellingen betaalt voor geïndiceerde zorg die zij in 2006 extra hebben geleverd.

Extra geld in maart

Ross deed in december de toezegging dat zorgorganisaties in maart extra geld zouden krijgen. Maar nu blijkt dat Ross pas over de brug wil komen als zorginstellingen met hun zorgkantoren hebben onderzocht of er binnen de regio nog middelen beschikbaar zijn of dat andere regio’s geld over hebben.

Ross scherpt definitie knelpunt aan

Ross probeert het aantal zorginstellingen dat geld krijgt te beperken door de definitie van een knelpunt aan te scherpen, stelt SP-Kamerlid Agnes Kant . “Ross wil de motie gewoon niet uitvoeren zoals de kamer hem heeft bedoeld.” Ze gaat de staatssecretaris daarover aan de tand voelen tijdens de behandeling van de begroting van VWS deze week.

Verzorgingshuizen lopen 12 miljoen mis

Door de zuinige opstelling van Ross lopen zorginstellingen 12 miljoen euro mis aan inkomsten, aldus brancheorganisatie ActiZ. Verzorgingshuizen hebben dat geld uit eigen middelen voorgeschoten aan bewoners die meer zorg nodig hebben, omdat ze een verpleeghuisindicatie hebben. Maar Ross erkent alleen de zorg aan nieuwe AWBZ-klanten als knelpunt.

Bizar

“Ross zegt dat geïndiceerde zorg geleverd moet worden”, zegt ActiZ-directeur Mariëlle Rompa. “Het is bizar dat als zorgorganisaties geen geld krijgen als ze dat vervolgens doen.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.