Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam mag Riagg subsidie niet onthouden

De gemeente Rotterdam mag het Riagg geen subsidie onthouden omdat de instelling voor geestelijke gezondheidszorg weigert de meldcode huiselijk geweld te ondertekenen. Dat heeft de rechtbank woensdag bepaald.
Rotterdam mag Riagg subsidie niet onthouden

Het Riagg Rijnmond stapte eerder dit jaar naar de rechter omdat de gemeente in 2009 wegens de weigering een subsidie van 300.000 euro voor de bestrijding van huiselijk geweld introk. De rechtbank heeft bepaald dat de gemeente de meldcode niet als voorwaarde voor subsidie mag stellen.

Geheimhoudingsplicht

Bestuurder Jos Lamé van het Riagg Rijnmond is blij met de uitspraak van de rechter en noemt de uitspraak een belangrijke winst. “Met de meldcode zet de gemeente de geheimhoudingsplicht van zorgverleners onder druk, evenals de bescherming van persoonsgegevens”, zegt Lamé.

Machtsmisbruik

Dat de gemeente de meldcode wil afdwingen door subsidie stop te zetten, is volgens hem een vorm van machtsmisbruik. De zorgverlening moet volgens Lamé onafhankelijk van politieke opvattingen kunnen opereren.

Kindermishandeling

De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (jeugd en gezin) betreurt de uitspraak. De meldcode heeft zich volgens hem bewezen als succesvol instrument in de aanpak tegen huiselijk geweld en kindermishandeling. “We zullen de uitspraak dan ook goed bestuderen en aan de hand daarvan overwegen of we in hoger beroep gaan”, laat De Jonge weten. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Riagg Rotterdam wiegert meldcode

Riagg vindt uitlatignen PsyQ onjuist en schadelijk

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.