Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam verzekert als enige stad mantelzorgers niet

Rotterdam is de enige gemeente die mantelzorgers uitsluit van de vrijwilligersverzekering. In alle andere Nederlandse gemeenten is de gratis vrijwilligersverzekering de afgelopen jaren juist uitgebreid met een dekking voor de aansprakelijkheid voor mantelzorgers. Dit blijkt uit onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.), onder alle 388 gemeenten.
ouderenfotolia400.jpg

De vrijwilligersverzekering wordt normaal gesproken door de gemeente afgesloten voor mensen die binnen hun gemeente actief zijn als vrijwilliger of mantelzorger. Het is een collectieve verzekering die de vrijwilliger c.q. mantelzorger automatisch dekt indien hem iets overkomt tijdens mantelzorg- of vrijwilligerswerkzaamheden. Ook aansprakelijkheid is binnen de vrijwilligerspolis gedekt. Voor Rotterdam is dit niet het geval, zo blijkt uit onderzoek van het A.I.C.. Mantelzorgers in de Havenstad zijn hierdoor genoodzaakt om zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor hun zorgwerkzaamheden.

VNG
Waar andere gemeenten de vrijwilligersverzekering via (bijv.) de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben geregeld, heeft Rotterdam heeft de in eigen beheer verzekerd bij Achmea. Binnen deze verzekering zijn mantelzorgers niet gedekt. Bovendien moeten vrijwilligers zich actief aanmelden voor de verzekering, terwijl dit bij vrijwel alle overige gemeenten automatisch gebeurt.

Aansprakelijkheidsdekking
De vrijwilligerspolis bevat een dekkingsmodule voor aansprakelijkheid van mantelzorgers, maar dit is nauwelijks terug te vinden op gemeentelijke websites. In veel gevallen wordt de aanwezigheid van een aansprakelijkheidsdekking zelfs ontkend, zowel op de gemeentewebsite als door medewerkers. 302 van de 388 gemeenten (78 procent) geven onvolledige informatie als het gaat om de aansprakelijkheidsdekking voor mantelzorgers.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.