De bezuinigingen werden al aangekondigd bij de invoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) en moeten voor 2017 zijn doorgevoerd. De afgelopen maanden is het verzet tegen de bezuinigingen flink toegenomen. Bracnheorganisatie ActiZ trok eind april aan de bel, omdat de bezuinigingen volgens de organisatie ruim 10.000 banen gaan kosten in verpleeghuizen. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) liet eerder die maand weten te vrezen dat er 3500 medewerkers in die branche hun baan zullen verliezen als de bezuinigen worden doorgevoerd.
16.000 handtekeningen
Cliëntenorganisatie LOC Zeggenschap in zorg verzamelde sinds 12 april ruim 16.000 digitale handtekeningen tegen de bezuinigingen. Daarnaast zijn er door een zorgcentrum nog eens 53 handtekeningen op papier opgehaald die volgens de organisatie symbool staan voor de 245.000 bewoners van zorginstellingen in de langdurige zorg. ‘Veel van hen zijn niet in staat om zelf te tekenen en staan hier ongetwijfeld ook achter’, schrijft LOC.
Tegen bezuiniging
Met de petitie wil de organisatie niet alleen vragen om goede medische en lichamelijk zorg, maar ook om aandacht en een goed leven. ‘Daarvoor is het van belang dat zorgverleners (bij)scholing krijgen en goede arbeidsvoorwaarden hebben. Op steeds meer plekken in het land komen die waarden onder druk te staan door geldgebrek. En de geplande bezuiniging zal dat nog veel meer onder druk zetten’, vindt LOC. ‘Terwijl in 2015 nog een groot plan werd gelanceerd om de kwaliteit in de ouderenzorg te verbeteren. De enorme bezuiniging zal dit eerder tegenwerken.’ De cliëntenorganisatie gaat morgen naar de Tweede Kamer om de verzamelde handtekeningen aan te bieden en het kabinet te vragen de bezuiniging te schrappen.
Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?