Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim 21.000 pgb-budgetten stopgezet

Redacteur Zorgvisie
Ruim 21.000 pgb-budgethouders hebben de afgelopen dagen gehoord dat hun budget per 30 april of eerder wordt stopgezet. De gemeenten hebben niet alle toekenningsberichten (tkb’s) voor 1 april naar de SVB gestuurd.
Spaarpiggy400.jpg
Fotolia.

Een deel van de persoonsgebonden budgetten werd eind 2015 verlengd tot 1 mei dit jaar of nog later. Omdat de beschikking nu afloopt, moesten gemeenten voor 1 april de toekenningscriteria naar de SVB toesturen. Waar dit nog niet overal gebeurd is, is te zien op een speciale website die door het Ketenbureau PGB is opgezet. ‘Dit hoeft niet per se te betekenen dat deze gemeenten hun werk niet of niet goed doen’, zegt Mariska Briët, woordvoerder van Per Saldo. ‘Het is niet fair om alleen naar hen te wijzen. Het kan ook zijn dat er ergens in de toekenning iets niet goed gaat.’

Stopgezet
Er is op dit moment dus nog een groot aantal pgb’s waarvoor geen toekenningsbericht is aangeleverd bij de SVB. De VNG verwacht dat dit er snel minder zullen worden, schrijft het Ketenbureau PGB in een brief aan staatssecretaris Van Rijn van VWS. De vereniging van gemeenten geeft daarvoor verschillende redenen. In overleg met bugethouders zou worden gekozen voor zorg in natura, er is sprake van natuurlijk verloop (overlijden, afronden van jeugdzorg) of het zorgtraject waarvoor pgb nodig is was kort. Daarnaast verwacht de VNG dat er budgethouders zullen overstappen naar de Wlz en dat er nog pgb’s tussen zitten waar de budgethouder in 2015 al geen recht meer op had.

Pgb-budgethouders en gemeenten
Per Saldo geeft aan de gang van zaken goed in de gaten te houden. ‘We gaan kijken waar de pijn zit bij budgethouders. De website van het Ketenbureau is transparant, de cijfers hebben we’, zegt Briët. ‘Maar daaruit kunnen we natuurlijk niet opmaken wat de reden is waarom een pgb wordt stopgezet. Ik zie op social media veel berichten van mensen die denken: daar gaan we weer.’ Bij de SVB zijn gisteren enkele honderden telefoontjes binnengekomen van budgethouders, zegt Briët. ‘De SVB gaat dan in gesprek met de budgethouder, waar zou het aan kunnen liggen dat het pgb is stopgezet? Bij ons is het nog rustig, we hebben een stuk of 20 telefoontjes gehad. Uiteindelijk kunnen de cliënten het best contact opnemen met de gemeente. Dat is ook het advies dat wij geven.’

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf hun zorg of ondersteuning kunnen regelen.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.