Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Run op Jellinek door eigen bijdrage

Het aantal aanmeldingen bij verslavingszorginstelling Jellinek is de afgelopen weken verdubbeld vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Potentiële cliënten proberen massaal in behandeling te komen vóór invoering van de eigen bijdrage in 2012.
Run op Jellinek door eigen bijdrage

Normaal gesproken krijgt Jellinek zo’n 25 à 30 aanvragen per dag. Dit jaar is dat aantal ineens gestegen naar 55 à 60 per dag. Volgens de verslavingskliniek kan de invoering van de eigen bijdrage per 1 januari 2012 de enige reden zijn voor de verdubbeling. Manager behandelzaken Wencke de Wildt: “December is altijd juist een minder drukke maand. In januari zien we vaak

pas groei omdat veel mensen het nieuwe jaar goed willen beginnen.”

Toestroom

Jellinek verwacht geen problemen door de extra toestroom. “We zijn druk bezig ervoor te zorgen dat we in de maand december meer mensen kunnen inschrijven en behandelen,” zegt De Wildt. “We hebben met de roosters geschoven.” Zij houdt er rekening mee dat het aantal aanmeldingen vanaf januari zal teruglopen. “Een grote groep mensen kan de eigen bijdrage als een extra drempel ervaren. Daarom doen we er nu alles aan om deze mensen nog voor de jaarwisseling een oplossing te bieden. En hopelijk is het ook net dat zetje dat mensen nodig hebben om zich nu aan te melden.”

Geen piek

Verslavingszorg SolutionS merkt niets van de eigen bijdrage. Een woordvoerder legt uit: “Wij zijn een kliniek voor mensen in een hoger segment. Zij betalen sowieso al duizenden euro’s extra voor behandeling bij ons. Wellicht weerhoudt tweehonderd euro hen er niet van om zorg te ­zoeken.” Ook bij Tactus en Novadic-Kentron lijkt geen sprake te zijn van een piek door de maatregel.

Eigen bijdrage

Vanaf 1 januari 2012 geldt de eigen bijdrage die kan oplopen tot 200 euro per jaar en 145 euro per maand voor een klinische opname. Dit alles komt boven op het eigen risico dat in 2012 220 euro bedraagt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Inning eigen bijdrage verblijk ggz is onuitvoerbaar’

GGZ Nederland teleurgesteld over verlaging eigen bijdrage

Jellinek opent exclusieve kliniek op Curacao

Jellinek-verpleegkundige verliest patiëntendossier

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Mooie maand voor een run op afkicken, als de eigen bijdrage het zetje was, twijfel ik wel aan de motivatie, eerlijk gezegd. Afkicken is zwaar en motivatie is erg belangrijk.
    Vreemd eigenlijk dat alleen op tabak de waarschuwing staat, alcohol maakt veel meer kapot!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.