Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rutte verdedigt plan zorgpremie

VVD-leider Mark Rutte is niet van zins om nu het plan om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, in de prullenbak te gooien. Hij zei dit onderdeel van het regeerakkoord niet te willen schrappen ‘voordat we begonnen zijn'.
Rutte verdedigt plan zorgpremie

D66-leider Alexander Pechtold vroeg Rutte om meteen maar van het plan af te zien, omdat er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor is. Volgens Pechtold voelen naast D66, ook CDA, SP en PVV niet voor deze aanpassing. Omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, hebben ze wel steun nodig.

Uitgewerkt

Rutte benadrukte dat de plannen nog uitgewerkt moeten worden en dat er nog een dialoog gevoerd zal worden met iedereen die betrokken wil zijn. Pechtold concludeerde dat het plan met de zorgpremies ‘nu al is afgeschoten’. Het is volgens hem een maatregel die de solidariteit onder het systeem van zorg weghaalt. De D66-leider zei dat het toonaangevend zou zijn voor hoe het nieuwe kabinet de samenwerking gaat zoeken, als Rutte bereid zou zijn de maatregel te heroverwegen. Maar ‘het antwoord is nee’, reageerde Rutte, die herhaalde heel goed naar andere partijen te zullen gaan luisteren.

Bruggen slaan

Pechtold schamperde in het debat verder nog dat Rutte heeft gekozen voor een ‘hoofdlijnenakkoord van 81 pagina’s’. Hij vroeg zich ook af of Rutte de nieuwe coalitie beschouwde als een ‘gewoon stabiel meerderheidskabinet’. Rutte stelde dat het gaat om een ‘bijzonder gewoon stabiel meerderheidskabinet’, dat zijn best gaat doen om bruggen te slaan naar andere partijen.

Hans Wiegel

VVD-prominent Hans Wiegel liet zich vandaag ook kritisch uit over de plannen van de VVD en de PvdA om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Hij noemde het een gigantische nivelleringsoperatie. ‘Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat’, aldus Wiegel in het Radio 1-journaal. Als voorbeeld noemde hij gezinnen met twee werkende ouders die nu ongeveer 2000 euro premie per jaar betalen, maar volgens de nieuwe plannen een rekening krijgen die oploopt tot 10.000 euro per jaar. Dat is volgens Wiegel ‘buiten elke proportie’. Wiegel was eerder voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. (ANP)

Lees meer

Update: Zorgpremie wordt inkomensafhankelijk

‘Regeerakkoord versterkt concurrentie verzekeraars’

NVZ uit kritiek op regeerakkoord

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.