Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rvf maakt gehakt van onderzoek

De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) heeft geen spaan heel gelaten van het onderzoek naar een nieuwe verdeling van de gelden voor maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Staatssecretaris Bussemaker (PvdA) is daarmee terug bij af.

Bij de betrokken gemeenten leeft al geruime tijd onvrede over de wijze waarop de maatschappelijke opvang en verslavingszorg gefinancierd wordt. Die is in de ogen van de betrokkenen onevenwichtig en doet onvoldoende recht aan regionale verschillen.

Gevecht om middelen

Sommige gemeenten doen niet meer dan het doorsluizen van rijksgeld, terwijl andere tot meer dan dertig euro per inwoner bijleggen. Het gevecht om schaarse middelen is de laatste jaren heviger geworden aangezien de druk op de maatschappelijke omvang en verslavingszorg over hele linie is toegenomen.

Budget overheveling

De strijd speelde zich vooral af tussen de G4 en de 27 centrumgemeenten. Staatssecretaris Bussemaker toonde zich daarbij gevoelig voor de argumenten van de G4 en overwoog een deel van het budget voor opvang en verslavingszorg over te hevelen van de G27 naar de G4.

Onbetrouwbaar

De onderbouwing van deze beleidskeuze was terug te vinden in een onderzoek van het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO). In een second opinion laat de Rfv weinig heel van het onderzoek. Volgens de Rfv is het onderzoek onbetrouwbaar, zwak onderbouwd, slordig en onvoldoende kosten georiënteerd. Op grond hiervan heeft Bussemaker haar plannen ingetrokken.

25 miljoen

G 27-woordvoerder Erik Dannenberg, CDA-wethouder in Zwolle, is blij met de uitkomsten van het Rfv-onderzoek: “De plannen die voorlagen hadden de afbraak van voorzieningen betekend, met als gevolg dat honderden dak- en thuislozen hun heil weer onder bruggen en in portieken zouden moeten gaan zoeken.” Toch zijn de financieringsproblemen van de G27 nog lang niet opgelost. VWS noch de vaste Kamercommissie voelen er voor om 25 miljoen euro extra beschikbaar te stellen, zoals de G27 wil. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

WMO belemmert opvang daklozen

‘Behandeling illegalen overal probleem’

Websites:

Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO)

De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.