Bij de betrokken gemeenten leeft al geruime tijd onvrede over de wijze waarop de maatschappelijke opvang en verslavingszorg gefinancierd wordt. Die is in de ogen van de betrokkenen onevenwichtig en doet onvoldoende recht aan regionale verschillen.
Gevecht om middelen
Sommige gemeenten doen niet meer dan het doorsluizen van rijksgeld, terwijl andere tot meer dan dertig euro per inwoner bijleggen. Het gevecht om schaarse middelen is de laatste jaren heviger geworden aangezien de druk op de maatschappelijke omvang en verslavingszorg over hele linie is toegenomen.
Budget overheveling
De strijd speelde zich vooral af tussen de G4 en de 27 centrumgemeenten. Staatssecretaris Bussemaker toonde zich daarbij gevoelig voor de argumenten van de G4 en overwoog een deel van het budget voor opvang en verslavingszorg over te hevelen van de G27 naar de G4.
Onbetrouwbaar
De onderbouwing van deze beleidskeuze was terug te vinden in een onderzoek van het Instituut voor Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO). In een second opinion laat de Rfv weinig heel van het onderzoek. Volgens de Rfv is het onderzoek onbetrouwbaar, zwak onderbouwd, slordig en onvoldoende kosten georiënteerd. Op grond hiervan heeft Bussemaker haar plannen ingetrokken.
25 miljoen
G 27-woordvoerder Erik Dannenberg, CDA-wethouder in Zwolle, is blij met de uitkomsten van het Rfv-onderzoek: “De plannen die voorlagen hadden de afbraak van voorzieningen betekend, met als gevolg dat honderden dak- en thuislozen hun heil weer onder bruggen en in portieken zouden moeten gaan zoeken.” Toch zijn de financieringsproblemen van de G27 nog lang niet opgelost. VWS noch de vaste Kamercommissie voelen er voor om 25 miljoen euro extra beschikbaar te stellen, zoals de G27 wil. (ZorgVisie – Philip van de Poel)
Lees ook:
‘Behandeling illegalen overal probleem’
Websites:
Onderzoek van Overheidsuitgaven (IOO)
De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv)