Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

RVS: Maak terugdringen gezondheidsachterstanden een wettelijke plicht

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vindt dat de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk kleiner moeten. Het verkleinen van de gezondheidsverschillen zou bij wet verplicht moeten worden, en er zou een kansen-ondergrens moeten komen.
RVS-voorzitter Jet Bussemaker
Foto: Paul Tolenaar
Premium

De gezondheidsverschillen tussen arm en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. Jmmer dat dit hardnekkig en enorme maatschappelijk vraagstuk en vooral het advies van de RVS politiek wordt gemaakt en er wordt gesteld dat niemand op verandering zit te wachten. Accepteren we de enorme sociaal economische gezondheidsverschillen dan gewoon. Nee toch!

    2. Lees alle reacties
    3. Zeer slecht voorstel van de RVS, want het zal alleen maar een (kosten)ineffectief en bureaucratisch systeem/stelsel opleveren. In de VS bestaat kansongelijkheid, omdat Obamacare weer deels is afgebroken, en dat was toch al slechts een gedeeltelijke verbetering van hun zorgverzekeringssysteem.

      Bij ons is dat veel beter geregeld: behandeling is hier niet afhankelijk van je inkomen. Hooguit als het gaat om aanvullende verzekering, maar daarin zitten voornamelijk relatief goedkope alternatieve therapieën. Wel zou het — voor lage inkomens hoge — eigen risico moeten worden ingeruild voor kleine eigen bijdragen voor alleen zelfverwezen/zelfvoorgeschreven zorg. Zie daarvoor gezondezorg.org/eigen-bijdragen.

      Maar verder worden de gezondheidsverschillen voornamelijk bepaald door leefstijl. En daar waar roken al zwaar ontmoedigd wordt door de zeer hoge accijns (die ook de ‘vervuiler’ laat betalen), is daar t.a.v. het voedings- en beweegpatroon (VBp) nog niets voor.

      Wat daarvoor zou moeten komen is geen suikertaks, om meerdere redenen, maar een korting op de zorgpremies (mv) voor mensen met een gezond VBp. Dat is af te lezen aan o.a. de versuikering van het hemoglobine en de bloedvettenwaardes. Zie voor meer info gezondezorg.org/preventiebeleid.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.