RVZ wil dat gemeenten basiszorg coördineren

Gemeenten moeten alle zorg in de wijk regelen en evalueren. Daartoe moeten zij multidisciplinaire wijkteams opzetten. Dat stelt de RVZ in een nieuw uitgebracht rapport 'Regie aan de poort'.
RVZ wil dat gemeenten basiszorg coördineren
Foto: Koen Suyk

Volgens de RVZ is de basiszorg dringend aan herziening toe. Dat komt doordat het aantal chronisch zieken met meerdere aandoeningen toe neemt en de zorgvragen complexer worden. Een van de gevolgen is dat huisartsen hun werk als meer stressvol ervaren. Een groeiend probleem is dat niemand verantwoordelijkheid draagt voor het eindresultaat, door het ontbreken van regie. Hierdoor krijgen mensen te weinig hulp, of doen juist een te zwaar beroep op specialistische zorg.

Populatiebekostiging

Intussen krijgen gemeenten en zorgverzekeraars meer verantwoordelijkheden, maar minder geld. De wijze van financiering moet zijn gericht op populatiegebonden bekostiging. Op deze manier is volgens de RVZ

0
11

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.