Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

’s Heeren Loo wil alle isoleercellen sluiten

De instelling voor verstandelijk gehandicapten 's Heeren Loo Midden-Nederland wil voor deze zomer alle isoleercellen sluiten. Directeur Lydia Helwig Nazarowa zegt in het blad Markant voor de gehandicaptensector dat de cellen niet nodig zijn. Volgens haar kunnen cliënten beter tot bedaren worden gebracht door aandacht en begeleiding.

’s Heeren Loo kwam vorig jaar negatief in het nieuws nadat een agressieve bewoner een medebewoner in coma had geslagen zonder dat het personeel daar iets van had gemerkt. Dit incident speelde zich achter gesloten deuren af. Ouders van pupillen vertelden dat er vaker sprake was van geweld tussen bewoners en gebrekkig toezicht door personeel.

Utopia

Helwig Nazarowa zegt in het artikel dat medewerkers enkele maanden geleden nog bepaalden dat 73 cliënten van haar instelling zo nodig in een separeercel konden worden opgesloten. Nu staan er volgens haar nog drie mensen op de lijst. Bij de vestiging in Ermelo zijn volgens haar inmiddels vier van de zeven isoleercellen gesloten. In het artikel reageert beleidsadviseur Xavier Moonen van de Koraal Groep door te zeggen dat het afschaffen van alle separeerruimten een Utopia is en naïef. (Markant)

Communicatie manager Erma van Lamoen van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zegt over de discussie: “instellingen moeten uiterst behoedzaam omgaan met het gebruik van separatieruimten, signaleringsplannen zijn daarbij van essentieel belang. Iedere instelling voert zijn eigen separeerbeleid binnen de kaders van de wet BOPZ. We willen wel als VGN snel een aanpassing van de wet BOPZ. De BOPZ is nu vooral gericht op psychiatrische ziekenhuizen en moet volgens ons worden aangepast voor de situatie in de gehandicaptenzorg.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Nieuwe bestuursvoorzitter ’s Heeren Loo

Aangifte tegen ’s Heeren loo

Om eist tbs in zaak ’s Heeren Loo

’s Heeren Loo stopt project na onderzoek

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.