Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen begrijpen, samen beslissen

Redactie Qruxx
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hield op 22 maart een digitale conferentie over samen beslissen. Eén van de sprekers sprak van een drempelconcept. "Als je beseft dat de stem van de patiënt ertoe doet, zul je de zorg kunnen verbeteren. Als je dat eenmaal accepteert, wil je niet meer terug."

In de plenaire sessie gingen de dagvoorzitters in gesprek met patiënten, hun vertegenwoordigers en zorgprofessionals over de kern van samen beslissen. Het mooie van samen beslissen, vonden zij, is dat patiënten zich gehoord voelen en gemotiveerder zijn om aan hun herstel te werken.

Patiënt vergeten

KNO-arts Markus Oei is al jaren bezig met een online patiëntenportaal: “Er blijkt een heel groot verschil te zijn tussen wat dokters zien als samen beslissen en hoe patiënten het zien. We zijn zo vooruit gegaan in wat we allemaal kunnen dat we de patiënt een beetje zijn vergeten. We gingen van expert-based naar evidence-based en hebben een veelheid aan richtlijnen opgesteld. Na een tijdje begon het toch een beetje te knagen: zo’n richtlijn past niet altijd bij wat patiënten eigenlijk willen.”

Protocollen

Dagvoorzitter en neurochirurg in het UMC Utrecht, Pieter van Eijsden, vult aan: “Wat veel artsen heeft gestoord bij de introductie van protocollen is dat alles werd platgeslagen in zwart/wit. Als je de protocollen echt goed kent, weet je hoe ze moet gebruiken en waar je kunt afwijken.”

Informatie samenvoegen

Monique Baas, casemanager neuro-oncologie: “Met de komst van PROMS, krijgen we er steeds meer gegevens bij. De kunst is nu om die informatie samen te voegen en iedere patiënt opnieuw met een frisse blik te bekijken. Dat kost telkens extra energie. Want voor de ziekte weet je het wel, maar voor die mens weet je het nog niet.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.