Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Samen beslissen is teamsport’

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Samen beslissen moet volgens het Integraal Zorgakkoord (IZA) per 2025 geborgd zijn in alle zorgdomeinen. Ondanks de ambities, blijkt de praktijk weerbarstig. Haske van Veenendaal, expert gedeelde besluitvorming, onderzocht hoe zorgbestuurders, beleidsmakers en zorgprofessionals samen beslissen in de praktijk kunnen bevorderen.
Premium

Voor zijn promotieonderzoek nam Haske

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Samen beslissen wordt soms wel erg moeilijk als een arts i.s.m. de klant doorverwijst naar een specialist en deze i.s.m. de klant een behandeling indiceert welke dan vervolgens (vanachter het bureau) door de med adv van een zorgverzekeraar afgewezen wordt (zonder overleg en diepgravende kennis van zaken) omdat eerst nog ‘stepped care’ (i.p.v. ‘matched care’ moet worden uitgevoerd. Het wordt nog moeilijker als zorgverzekeraars en med adv zich dan niet aan de (vele) juridische uitspraken houden die hierover gedaan zijn. Zie b.v. de laatste uitspraak ECLI:NL:GHARL:2023:4604 (waartegen enkel cassatie mogelijk was bij de HR, maar wat niet is gebeurd), waar de irritatie van de rechters zelfs zeer duidelijk wordt. En toch blijft het beleid van zorgverzekeraars hier en daar voortgezet worden. Zeer frustrerend; zo lijkt ‘samen beslissen’ een wassen neus.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.