Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen Beslissen kost extra tijd? Nee hoor, wijst onderzoek uit

Redactie Qruxx
Een consult met Samen Beslissen vergt niet meer tijd dan een regulier consult. Dat constateert Haske van Veenendaal in een onderzoek dat deel uitmaakt van zijn promotie. Een belangrijke bevinding, want de gevreesde tijdsinvestering wordt vaak gezien als een knelpunt om eraan te beginnen.

“Veel zorgprofessionals willen Samen Beslissen meer toepassen”, zegt Van Veenendaal op de site van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). “Ze zien alleen een aantal knelpunten, waarvan de (angst voor) een extra tijdsinvestering de belangrijkste is.”

Dat beeld komt onder meer naar voren uit de scan Waardegedreven zorg die de NVZ eerder hield onder haar leden. Daaruit blijkt onder meer dat 69 procent van de respondenten aanloopt tegen een verwachte extra tijdsinvestering. Terwijl de meeste ondervraagden wel degelijk de meerwaarde van Samen Beslissen zien.

Geen bewijs voor langer consult

Die angst is dus ongegrond, komt naar voren uit het onderzoek van Van Veenendaal, waarvoor hij de resultaten van 35 studies analyseerde en samen bracht. Van de onderzoeken die hij onder de loep nam, laten 28 geen verlengde consultduur zien. In zeven gevallen is dat wel het geval. “Er is geen bewijs dat het consult zelf, waarin Samen Beslissen plaatsvindt, langer duurt”, concludeert Van Veenendaal.

Investering

Logischerwijs vergt Samen Beslissen wel aandacht om het goed te kunnen toepassen. Enerzijds zit dat volgens de onderzoeker in het trainen en opleiden van zorgprofessionals. Anderzijds stelt het ook eisen aan de planning en organisatie. Van Veenendaal: “Bijvoorbeeld het aanpassen van poliplanningen om ruimte te maken voor bedenktijd voor patiënten, het nadenken over de onderlinge taakverdeling, het beschikbaar stellen van de juiste tools en het organiseren van de juiste financiering en beloning.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.