De patiënt staat niet centraal in de zorgverlening en krijgt weinig ondersteuning bij zelfmanagement. Er wordt weinig gebruik gemaakt van multidisciplinaire patiëntendossiers en individuele zorgplannen. Terwijl dat wel zou moeten volgens de in 2007 uitgebrachte Zorgstandaard Diabetes type 2. Doel van de zorgstandaard is de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de gezondheidschade te verminderen.
Zorgstandaard
Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na een onderzoek naar de invoering van de ‘zorgstandaard diabetes’. De zorgstandaard is in 2007 uitgebracht door de Nationale Diabetes Federatie (NDF). Zorgaanbieders hebben enkele jaren de tijd gehad om de standaard te implementeren, maar de IGZ concludeert dat de invoering niet overal goed is doorgevoerd. Dat kan volgens de inspectie op termijn schadelijk zijn voor de gezondheid van diabetespatiënten.
Meer energie
Patiënten krijgen, zo concludeert de IGZ, te weinig begeleiding. Ook zijn er veel problemen rondom de geautomatiseerde informatiesystemen en de financiering van de diabeteszorg. De inspectie vindt dat zorgverleners meer energie moeten steken in het werken volgens de zorgstandaard. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)
Lees meer
Online diabetesregistratie voor kinderen in Gelderse Vallei
Beleid voor werknemer met diabetes ontbreekt
Minder diabetesmedicijnen bij allochtone patiënten
Als wijkverpleegkundige heb ik een prima contact met de diabetesverpleegkundige om in de thuiszorgsituatie goede begeleiding en ondersteuning te bieden aan diabetes clienten! goede taak voor ‘ons’ als wijkverpleegkundigen!
Excuus, verkeerde link. Hier is de juiste: http://www.igz.nl/actueel/nieuws/invoering_zorgstandaard_voor_diabetes_nog_niet_voldoende.aspx
Wat in het artikel staat klopt, maar is slechts een deel van het verhaal. Jammer dat de auteur alleen schrijft wat er niet goed is. Lees in het persbericht van de IGZ en het achterliggende rapport de nuance: http://www.igz.nl/actueel/nieuws/nieuw_beleid_voor_melden_valcalamiteiten.aspx.