Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Samenwerking bij diabeteszorg blijft achter

Redacteur Zorg+Welzijn
De zorg voor diabetespatiënten is na ruim vier jaar na de invoering van de zorgstandaard nog niet op peil. De organisatie van de diabeteszorg door de verschillende zorgverleners blijft achter. Op termijn kan dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, aldus de Inspectie voor de Gezondheidzorg.
Samenwerking bij diabeteszorg blijft achter

De patiënt staat niet centraal in de zorgverlening en krijgt weinig ondersteuning bij zelfmanagement. Er wordt weinig gebruik gemaakt van multidisciplinaire patiëntendossiers en individuele zorgplannen. Terwijl dat wel zou moeten volgens de in 2007 uitgebrachte Zorgstandaard Diabetes type 2. Doel van de zorgstandaard is de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de gezondheidschade te verminderen.

Zorgstandaard

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na een onderzoek naar de invoering van de ‘zorgstandaard diabetes’. De zorgstandaard is in 2007 uitgebracht door de Nationale Diabetes Federatie (NDF). Zorgaanbieders hebben enkele jaren de tijd gehad om de standaard te implementeren, maar de IGZ concludeert dat de invoering niet overal goed is doorgevoerd. Dat kan volgens de inspectie op termijn schadelijk zijn voor de gezondheid van diabetespatiënten.

Meer energie

Patiënten krijgen, zo concludeert de IGZ, te weinig begeleiding. Ook zijn er veel problemen rondom de geautomatiseerde informatiesystemen en de financiering van de diabeteszorg. De inspectie vindt dat zorgverleners meer energie moeten steken in het werken volgens de zorgstandaard. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer

Online diabetesregistratie voor kinderen in Gelderse Vallei

Beleid voor werknemer met diabetes ontbreekt

Minder diabetesmedicijnen bij allochtone patiënten

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.