Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerking in de zorg: juridische grenzen en mogelijkheden

VvAA
Samenwerking tussen zorgaanbieders is een actueel onderwerp, zeker met de komst van het Integraal Zorgakkoord. Tegelijkertijd horen ondernemingen volgens de Mededingingswet niet samen te werken, maar te concurreren. Het lijkt een juridische spagaat voor zorgaanbieders die (regionaal) willen samenwerken. Experts van VvAA Legal bespreken de juridische grenzen en mogelijkheden in een webinar Gezondheidsrecht van de Academie voor de Rechtspraktijk.
Samenwerking in de zorg: juridische spagaat

Noodzakelijke samenwerking en Integraal Zorgakkoord

Samenwerking in de zorg is niet alleen wenselijk, maar soms ook noodzakelijk. Een voorbeeld is dat medisch specialisten uit verschillende ziekenhuizen samenwerken om volumenormen van zorgverzekeraars te behalen, waardoor de contractering overeind blijft. Het is ook een actueel onderwerp, omdat het onderdeel is van het Integraal Zorgakkoord (IZA). De minister van Volksgezondheid is een groot voorstander van concentratie van hoogcomplexe zorg en spreiding van planbare, laagcomplexe zorg. Ook hiervoor is regionale samenwerking noodzakelijk.

Experts VvAA Legal verkennen de juridische grenzen en mogelijkheden

In het Journaal Gezondheidsrecht van de Academie voor de Rechtspraktijk gaan mr. Arie Kreule, mr. Mohammed Arraiss en mr. Sigrid Stevens van advocatenkantoor VvAA Legal in op de juridische grenzen en mogelijkheden van samenwerking tussen zorgaanbieders. Tijdens het webinar behandelen de experts praktijkvoorbeelden van regionale samenwerking en waarom deze vormen wel of niet in strijd zijn met de Mededingingswet.

Bekijk het webinar gratis

Wilt u meer weten over samenwerking in de zorg en de Mededingingswet? Bekijk gratis het webinar ‘Regionale samenwerking tussen zorgaanbieders’ van april.

Geen juridisch webinar meer missen?

De ontwikkelingen en uitdagingen in de Nederlandse gezondheidszorg hebben vaak een juridische kant. Zorgorganisaties moeten hier rekening mee houden om klachten, claims en boetes te voorkomen. Wilt u als zorgmanager of zorgbestuurder meer weten over de juridische aspecten van de zorg? Advocaten en juristen van VvAA Legal bespreken maandelijks een actueel thema in het Journaal Gezondheidsrecht.

Webinar februari: (Te) veeleisende cliënten en naasten van cliënten

Het eerste webinar in februari ging in op de rol van (te) veeleisende cliënten en naasten van cliënten. Wanneer mag je de behandelrelatie niet aangaan of stoppen? En zijn er ook alternatieven? Aan de hand van casussen in de eerstelijns- en tweedelijnszorg werd besproken welke regels gelden bij het opzeggen of niet aangaan van een behandelingsovereenkomst en welke alternatieven er mogelijk zijn.
Bekijk het webinar.

Webinar maart: Wat moet worden geregeld bij de oprichting van een zorgorganisatie?

Tijdens het webinar in maart werd uitgelegd aan welke gezondheidsrechtelijke regelgeving moet worden voldaan als een zorgorganisatie wordt opgericht. Denk aan de AVG, Wkkgz, Wtza, WMG, WGBO en de governancecode zorg. Deze informatie en kennis is ook relevant voor zorgorganisaties en zorgverleners die al zorg verlenen, maar niet weten of de organisatie wel gezondheidsrechtelijk voldoet.
Bekijk het webinar.

Over VvAA Legal

VvAA Legal is hét advocatenkantoor van Nederland met hart voor de zorg. Het voldoen aan de toenemende wet- en regelgeving legt een grote druk op zorgorganisaties en de zorgprofessionals die daarin werken. VvAA Legal biedt u juridische ondersteuning en specifieke kennis van de zorgmarkten en problematieken.

Over de Academie voor de Rechtspraktijk (AvdR)

De Academie voor de Rechtspraktijk biedt sinds 2011 webinars. Het Journaal Gezondheidsrecht verzorgd door experts van VvAA Legal duurt circa 45 minuten. De webinars zijn zowel live als on demand te bekijken. Naast theorie behandelen de webinars ook de meest recente ontwikkelingen in een rechtsgebied en bieden ze handvatten om de kennis te kunnen toepassen in de praktijk.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.