Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Samenwerking nodig voor hoogwaardige zorgapps’

Mark van Dorresteijn
De consument dwingt zorgorganisaties om samen te werken op het gebied van medische apps. Deze samenwerking is ook hard nodig om de kosten te drukken en aan de zorgvraag te voldoen. Dat stelt Uwe Pöttgen van de zorgorganisatie Malteser Hilfdienst op het Duitse ICT-congres conhIT.
‘Samenwerking nodig voor hoogwaardige zorgapps’

Pöttgen legt uit dat consumenten op zakelijk en privé gebied ruime keuze hebben op het gebied van apps. ‘Tegenwoordig kunnen mensen online een auto huren, hotel boeken, verzekering regelen en ga zo maar door. De patiënt wil deze mogelijkheden ook het gebied van de zorg hebben.’ Pöttgen wijst ook naar social media als Facebook waar gebruikersgroepen ontstaan om met elkaar hun aandoening te bespreken. ‘Wie kan dat beter faciliteren dan de zorg zelf?’ In de nabije toekomst ziet Pöttgen patiënten met apps vol meetgegevens over diabetes, gewicht of bloeddruk naar de arts stappen. ‘Momenteel kunnen we daar nog weinig mee, maar het is toch zonde om deze informatie niet te gebruiken. We zullen dus sneller stappen moeten maken en dat kan door samenwerking.’

Mobiel platform

Een stap verder gaat Matthijs Meurnier van Xonion, een bedrijf voor mobiele software. Hij legt uit dat apps te beperkt zijn. ‘We moeten naar de creatie van een mobiel framework waarin patiënten of artsen alles kunnen bijhouden.’ Hij doelt op een platform waarin bloedsuiker, temperatuur, hartslag, bloeddruk en alle andere waarden gecombineerd zijn. Het is nog toekomstmuziek, erkent Meurnier, ‘maar een simpele app is op den duur niet genoeg meer’. Ook Meurnier wijst op de voordelen van samenwerking. ‘Men moet niet alles zelf willen bouwen. Het gaat om de integratie van systemen waarbij men zelf de onderdelen kan selecteren die zij nodig hebben. Uitwisselingen van data tussen zorgverleners of met patiënten wordt hierdoor veel eenvoudiger.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

5 REACTIES

  1. Voor MAtthijs Meurnier: kijk eens naar Drimpy.com – precies dat je bedoelt met:”‘We moeten naar de creatie van een mobiel framework waarin patiënten of artsen alles kunnen bijhouden.’ Hij doelt op een platform waarin bloedsuiker, temperatuur, hartslag, bloeddruk en alle andere waarden gecombineerd zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik zie de kansen, vraag is echter of de zorg dit wel zelf moet willen doen. Ik denk dat het bedrijfsleven of individuele creatieve geesten dit altijd beter zullen kunnen dan(semi)overheidsinstellingen in samenwerkingsverbanden. Risico bij het ontwikkelen vanuit de (semi)overheid zit em erin dat er veel (te veel) geld wordt gespendeerd aan ontwikkeling, terwijl uiteindelijk nog steeds onzeker is of het resultaat niet wordt ondermijnd door ´externe´ partijen die alweer een stap verder zijn.

  4. @Jan: de “simpele zielen” waar jij over praat zijn juist het meeste gebaat bij een simpele oplossingen in de vorm van mobiele apps (= applicaties/ toepassingen), waarvan de data vervolgens volledig automatisch naar de zorgverlener wordt gestuurd, die het kan inzien zodra nodig. Met mobiele apps worden de gebruikers centraal onderdeel van hun eigen zorg, wat voor iedereen goed is!

  5. De Dom van Keulen is gebouwd zonder email, mobiel en app (wat dat laatste dan ook mogen zijn).
    De groep die email, mobiel en app gebruikt, kan best voor zichzelf opkomen. De groep van de simpele zielen wordt weer buiten spel gezet en wordt nog verder geisoleerd.
    Maar ja daarvoor maken we dan extra zorggroepen, instituten, dikbetaalde managers, overlegorganen, overdrachtsvergaderingen, evaluatiebijeenkomsten, gesubsidieerde congressen, cursussen en meetings (die over niets gaan en alleen veel geld opleveren voor figuren in dure grijze pakken en mantelpakjes. Droom maar door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.