Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SAZ ziekenhuizen voeren waardegedreven zorg in

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De regionale ziekenhuizen gaan waardegedreven zorgprojecten opzetten samen met hun ketenpartners in de regio. Als eerste richten ze zich op darmkanker en heupfracturen.
samenwerking
Foto: Adobestock

Het doel is om binnen het verband van de SAZ een benchmark op te zetten van uitkomsten en kosten waaraan de individuele ziekenhuizen en uiteindelijk hun partners zich kunnen spiegelen. SAZ-voorzitter Bert Kleinlugtenbeld: ‘Wij willen ons profileren met kwaliteitszorg in de regio.’

Diagnosegroepen

De projecten beginnen in de ziekenhuizen. De deelnemende SAZ-ziekenhuizen hebben samen de onderwerpen gekozen. Kleinlugtenbeld: ‘Over darmkanker wordt al veel geregistreerd, we kunnen daarbij gebruik maken van de DICA-data. Daarmee houden we de registratielast zo laag mogelijk. Heupfracturen vonden wij interessant omdat daar met name in de keten veel wordt samengewerkt. We willen daar graag vergelijkingsmateriaal voor vinden. Dat wordt spannend, want er bestaan nog geen dataregistraties over transmurale uitkomsten.’

Waardegedreven zorg

De ziekenhuizen gaan met bestaande data van start. Partner Value2Health zorgt voor interactieve dashboards en aanvullende tools zodat de ziekenhuizen laagdrempelig toegang krijgen tot de benchmark informatie, die driemaandelijks wordt geactualiseerd. Maandelijks krijgen de ziekenhuizen een bericht met opvallende prestaties van het eigen ziekenhuis ten opzichte van de andere deelnemende ziekenhuizen en de vorige periode. Uitbreiding naar de keten vindt later plaats, omdat de ziekenhuizen nog moeten uitzoeken welke data in dat geval relevant zijn.

Spiegelbijeenkomst

Deze zomer worden de eerste resultaten teruggekoppeld aan de ziekenhuizen en begin september is de eerste spiegelbijeenkomst waarin alle deelnemende ziekenhuizen de resultaten bespreken en de cijfers met elkaar delen. Het is de bedoeling dat de ziekenhuizen van elkaar leren en vervolgens verbeterprojecten gaan opzetten. Kleinlugtenbeld: ‘Zorgprofessionals zullen vooral praten over medische- en verpleegkundige data. We gebruiken kostendrijvers en daar hangen we een gemiddelde prijs aan zodat we ook op kosten kunnen benchmarken. Met kostprijsinformatie is het heel erg opletten, want dat mag niet. Uitwisselen van kwaliteitsinformatie mag wel.’

Patiënten

Op termijn wordt ook informatie van patiënten betrokken bij de bijeenkomsten. Hoe dat precies gaat gebeuren, is nu nog onderwerp van gesprek. De uitwisseling van data gebeurt voorlopig onderling tussen de ziekenhuizen. Uitkomstinformatie is de eerste tijd nog niet beschikbaar voor patiënten. Kleinlugtenbeld: ‘Laten we eerst kijken hoe we data met elkaar kunnen delen. We hebben zeker de ambitie om daarna data te publiceren en er onderzoek op los te laten. Ik zou heel blij zijn als we volgend jaar met iets zouden kunnen komen. Het enthousiasme onder de ziekenhuizen is er zeker.’

Zorgverzekeraars

Ook zorgverzekeraars willen zich graag profileren met waardegedreven zorg. In die zin komen de ambities overeen, zegt Kleinlugtenbeld: ‘Menzis heeft zich bij ons gemeld. Wij zien een soort samenwerking ontstaan op bijvoorbeeld methodiek en systematiek. Maar we willen geen verlengstuk worden van een zorgverzekeraar.’

Regionale ziekenhuizen

Over anderhalf jaar zou de waarde van de zorg op de eerste diagnosegroepen inzichtelijk moeten zijn. Hieraan doen elf ziekenhuizen mee: zeven aan de diagnosegroep darmkanker en zes aan heupfractuur. De deelnemende ziekenhuizen zijn: Beatrixziekenhuis (RIVAS Zorggroep), BovenIJ ziekenhuis, Bravis ziekenhuis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Röpcke-Zweers Ziekenhuis (Saxenburgh Groep), St. Anna ziekenhuis, Streekziekenhuis Koningin Beatrix (Santiz), Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, St. Jans Gasthuis Weert, Ziekenhuis Nij Smellinghe, en ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen. In 2019 gaan volgende groepen SAZ ziekenhuizen met andere diagnosegroepen van start.

1 REACTIE

 1. Door MMC-bestuursvoorzitter Zwaveling werd gesteld dat value-based health care (VBHC) een Rorschach-test is: iedereen ziet er wat anders in. Daarop reageerde ik met dat men dan de definitie ervan (nogmaals) zou moeten bestuderen, want VBHC is goed gedefinieerd.

  Dat zou ik de SAZ evenwel ook willen voorhouden, want de vraag is of dit nog VBHC genoemd kan worden. Volgens Porter en Lee zelf (zie https://hbr.org/2013/10/the-strategy-that-will-fix-health-care) bestaat dat namelijk uit de volgende zes zaken:

  1. Multidisciplinaire zorg rondom medische condities.
  2. Berekenen van kosten en meten van uitkomsten bij elke patiënt.
  3. Ketenzorgfinanciering.
  4. Transmurale zorg (wat m.i. volgt uit ketenzorgfinanciering, dus waarom dit een apart item is, is me niet duidelijk).
  5. Ook aanname van patiënten van buiten de regio, c.q. expansie van ‘best practices’ naar buiten de regio.
  6. Ondersteunende IT.

  Van het meten van uitkomsten bij elke patiënt is echter nog geen sprake in het SAZ-project, en nog minder van het publiekelijk beschikbaar komen van de uitkomsteninformatie. Verder is er ook geen sprake van ketenzorgfinanciering.

  Nu denk ik dat die financiering een groot nadeel is van VBHC, dus voor het Nederlandse stelsel zou ‘VBHC Light’ in dat opzicht een beter idee zijn. Maar VBHC zonder uitkomstmeting, dat moet je naar mijn mening gewoon een samenwerkingsproject noemen. Anders wordt het inderdaad een Rorschach-test.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.