Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SBG maakt koppeling Rom-data onmogelijk

Redacteur Zorgvisie
De Stichting Benchmark GGZ (SBG) heeft het onmogelijk gemaakt de Rom-uitkomsten van cliënten te koppelen aan andere data. Daardoor zijn de behandelgegevens niet meer te herleiden tot een specifieke patiënt.
Psycholoog - Fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia

Dat meldt Trouw. Vandaag dient een kort geding van de groep Stop Rom als Benchmark tegen de SBG. Die draait om de gegevensverwerking van cliënten in de ggz. Volgens de psychiaters, psychologen en ervaringsdeskundigen van Stop Rom als Benchmark verwerkt SBG de gegevens in strijd met de wet, omdat de stichting naast de cliëntgegevens ook andere gegevens ontvangt, die terug te leiden zijn naar specifieke cliënten. Volgens Stop Rom als Benchmark zijn cliënten bang dat de SBG hun gegevens koppelt aan data van zorgverzekeraars, waardoor verzekeraars erachter zouden kunnen komen wie welke zorg ontvangt. De cliënten vreesden dat hun premie daardoor zou stijgen.

De SBG laat vandaag aan Trouw weten dat de codes waarmee Rom-data kunnen worden gekoppeld aan de naam van een cliënt zijn verwijderd. Op die manier is het volgens de stichting absoluut onmogelijk de gegevens te herleiden tot een specifieke cliënt.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.