Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Schippers bereid tot uitsmeren ziekenhuiskorting

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers van VWS is bereid de korting van 314 miljoen euro op de ziekenhuizen uit te smeren over een langere periode. Maar dan moeten ziekenhuizen wel harde afspraken maken om betere zorg te leveren. Dat zei Schippers tijdens een overleg met de Tweede Kamer op 9 december.
Schippers bereid tot uitsmeren ziekenhuiskorting

Schippers is bereid met de branchevereniging van ziekenhuizen NVZ te praten over het spreiden van de korting over een langere periode. Als tegenprestatie wil ze harde afspraken maken over verbetering van de kwaliteit. Ziekenhuizen moeten zich vastleggen op een tijdschema om de vermijdbare fouten te verminderen. “Het is mij niet ontgaan dat het aantal vermijdbare fouten juist is gestegen.”

Vermijdbare doden

Onlangs bleek uit onderzoek van Nivel en Emgo dat ziekenhuizen ondanks goede voornemens er niet in zijn geslaagd de vermijdbare fouten te reduceren. Integendeel, in 2004 waren er naar schatting 1735 vermijdbare doden, in 2009 kwamen de onderzoekers uit op 1960. Minister Klink wilde in zijn ministerschap dit aantal halveren. Schippers zet dit streven voort en koppelt dit aan verzachting van de bezuinigingen.

Verzekeraars betalen niet mee

Schippers weigert de verzekeraars een deel van de korting voor hun rekening te laten nemen, zoals enkele Kamerleden voorstelden. “Het is logisch dat de overschrijder betaalt”, aldus Schippers. Wel wil ze de verzekeraars de komende jaren veel meer risico laten lopen bij de zorginkoop.

Goede ziekenhuizen belonen

Evenmin wil zij tegemoetkomen aan de wens om de ziekenhuiskorting te differentiëren. De oppositiepartijen en de PVV vinden het niet eerlijk dat ziekenhuizen die niet hebben bijgedragen aan de korting, wel worden gestraft. Maar volgens Schippers zijn de ‘grote overschrijders’ juist de goede ziekenhuizen. Die hebben meer patiënten aangetrokken, omdat ze kwaliteit bieden. “Patiënten straffen ziekenhuizen af waarin ze geen vertrouwen hebben. Ik wil naar een systeem dat excellentie beloont.” Daarom is het volgens Schippers eerlijker om de korting te verdelen. “Het is een efficiencykorting. Dit is echt de allerbeste methode.”

Nog meer kortingen

Ook de komende jaren zullen ziekenhuizen te maken krijgen met kortingen als er overschrijdingen zijn. Dat heeft volgens Schippers te maken met het bekostigingssysteem van dbc’s. Die worden pas gesloten als de zorg is afgesloten. Dat duurt soms wel een jaar. Pas dan kan er worden afgerekend. Daarom duurt het ook zo lang voordat het ministerie betrouwbare cijfers heeft. Het ministerie heeft een speciale werkgroep ingesteld van deskundigen – onder wie ambtenaren van de ministeries van VWS en Financiën en van het College voor zorgverzekeringen – om de informatie veel sneller beschikbaar te krijgen.

Correctie schoning

De huidige korting van 314 miljoen euro zal waarschijnlijk niet meer noemenswaardig veranderen, verwacht Schippers, omdat er nu veel informatie bekend is over de omzetten in 2009. Ze heeft Vektis, het onderzoeksbureau van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), gevraagd uit te zoeken wat de oorzaak is van de overschrijdingen in 2008 en 2009. Tot nu toe levert dat geen duidelijk beeld op. Een oorzaak is in ieder geval een verkeerde ‘schoning’ van het a-segment, waardoor ziekenhuizen in die jaren te veel geld hebben gehad. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Lees het volledige verslag van het Algemeen Overleg in de Zorgvisie nieuwsbrief van vrijdag 17 december.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. De logica van Edith Schippers is een volmaakt kopie van VWS onder Klink.
    In 2009 werd meerwerk door huisartsen als door de NZa geduid als ineffectief met korting als gevolg voor….de aanbieder!!! En dat op grond van een ondeugdelijk onderzoek; we kunnen met een stijgende zorgvraag als zorgverlener nog onze lol op.

  2. Lees alle reacties
  3. schippers moet niet gaan zeuren
    over bezuinigen men moet al met z’n tweeën werken daar wordt al een dubbele zorg voor betaald aan de zorgverzekering als men niet werken met z’n tweeën dan kan men niet de dingen doen die zij willen alleen al om dat alles vreselijk duur is en als je dan nog kinderen hebt dat is al duur die kan men na die voorval ook al niet meer weg brengen je wordt er gewoon bang van ja hoort U het goed bang waar zijn wij daar mee bezig let daar maar eens op dit kan gewoon weg niet blijven door gaan er moet eens wat zwaardere straffen komen de daders zijn ook beter af als de slachtoffers dat kan toch niet als er niet in wordt gegrepen dan gaat dat gewoon weg door en dat kost de maatschappij als maar geld als men daar beter op gaat letten dan kan men dat geld beter besteden nee wordt er gezegt dat kost geld ne dat is helemaal niet zo dan moet je ze maar dwangarbeid geven dan levert het wel geld op het is gewoon weg schande dat dit allemaal maar kan beter opletten en met de zorg en geld beter omgaan——-

  4. De Politiek kiest weer voor het vooruitschuiven van de financiele problemen in de Zorg. Een stevige aanpak is er niet bij. Zelf roep ik het al jaren . Pak de Burocratie ; de Inefficiente Zorginstellingen; de Macht v/d Zorgverzekeraars; de Macht v/d Med.Specialisten ; etc. aan. De huidige Marktwerking in NL is tot nu toe een “Flop “. Het is een kwestie van Organiseren en WILLEN samenwerken als Zorginstellingen. De Politiek laat het “Allemaal “gebeuren, en mist de Daadkracht . Triest !!!

  5. Volledig eens met bovenstaande. Daarbij komt nog dat de zorgverzekeraars de premies blijkbaar dusdanig hoog hebben gehouden dat zij ondanks de vermeende ” overschrijdingen” nog steeds gezamelijk 1,2 miljard winst wisten te maken. Maar nee, vragen of zij mee kunnen betalen aan de extra zorg die geleverd is, want dat is waar het uiteindelijk om gaat, is blijkbaar geen optie. Het lijkt me duidelijk dat de verzekaars en betere lobby in Den Haag hebben dan de ziekenhuizen.

  6. De zorgaanbieders worden gekort als zij het BKZ overschrijden? Hoe kunnen zij weten dat zij gezamenlijk het BKZ overschrijden? De NMa verbiedt het overleg mbt prijzen en volumina. De enige partij die e.a. wel kan weten is de zorgverzekeraar en VWS zelf. De zorginkopende partij is dan ook degene die moet stoppen met zorginkopen als het BKZ dreigt te worden overschreden. En anders moet VWS de zorginkopende partij achteraf korten of wellicht eens de raming tegen het licht houden; is het realistisch de groei te ramen op 3% terwijl de onderliggende autonome groei wegens vergrijzing en toename bevolking al 6% is? De zorgverzekeraars meer “risico” laten lopen is geen oplossing voor de lange termijn. Ook die logica ontgaat de Minister. Je kan een citroen maar 1x uitpersen. Daarna krijg je toch pulp en geeft problemen met essentiele functies.
    En goed functionerende ziekenhuizen/zorgaanbieders achteraf korten en dat dan een “efficiency” korting noemen is wel heel erg cynisch.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.