Schippers beslist over miljoenenkorting voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen krijgen in 2016 zeventig miljoen euro minder, omdat ze in 2012 te veel geld hebben uitgegeven. Er dreigt nog een korting van 242 miljoen euro over 2013.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Schippers beslist over miljoenenkorting voor ziekenhuizen
Foto: ANP Martijn Beekman

In 2012 en 2013 was er respectievelijk 17 en 18 miljard euro beschikbaar voor de curatieve zorg. Maar ziekenhuizen hebben in 2012 512 miljoen euro meer uit gegeven. Over 2013 bedraagt de overschrijding van het macrobudget zelfs 592 miljoen euro.

Macrobeheersinstrument (MBI)

Bij overschrijdingen kan minister Edith Schippers van VWS het zogeheten macrobeheersinstrument (MBI) inzetten. Alle ziekenhuizen krijgen dan een korting over hun omzet. Deze strafkorting is niet populair onder ziekenhuizen, omdat de ‘goeden’ en de ‘slechten’ dezelfde straf krijgen. Ook de ziekenhuizen die zich netjes aan de productieafspraken met de zorgverzekeraar hebben gehouden, krijgen de korting. Vandaar de roep

3
123

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Het fenomeen MBI is bij verzekeraars onbekend;
  https://www.zn.nl/nieuws/zn-nieuws/nieuwsbericht/?newsitemid=242253824
  ZN denkt dat het resultaat op de zorgverzekeringen voor een deel te maken kan hebben met de doelmatige zorginkoop, maar vooral ook met meevallende zorgkosten uit voorgaande jaren. Soms worden declaraties namelijk nog twee jaar later ingediend. Zorgverzekeraars houden hier rekening mee door geld te reserveren om deze zorgkosten uit voorgaande jaren te kunnen betalen.
  Zorgverzekeraars proberen de premie zo scherp mogelijk te berekenen zodat verzekerden niet te veel betalen. Maar niet alles is in de berekening van de premie exact te voorspellen. Zorgverzekeraars hebben te maken met allerlei onzekerheden die voortkomen uit onder andere de ontwikkeling van de zorgvraag, politieke besluitvorming, veranderende regelgeving en te betalen zorgkosten uit voorgaande jaren.
  –Met het MBI worden overschrijdingen van het budget teruggehaald bij de zorgaanbieders. Niet de verzekeraars lopen daardoor een financieel risico, maar het zijn juist de zorgaanbieders die door het MBI worden afgestraft voor het leveren van zorg.
  En daarom is het CPB een fan van het systeemmodel Zorgstelsel met risico dragende private verzekeraars.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.