Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers beslist over miljoenenkorting voor ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen krijgen in 2016 zeventig miljoen euro minder, omdat ze in 2012 te veel geld hebben uitgegeven. Er dreigt nog een korting van 242 miljoen euro over 2013.
Schippers beslist over miljoenenkorting voor ziekenhuizen
Foto: ANP Martijn Beekman

In 2012 en 2013 was er

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het fenomeen MBI is bij verzekeraars onbekend;
   https://www.zn.nl/nieuws/zn-nieuws/nieuwsbericht/?newsitemid=242253824
   ZN denkt dat het resultaat op de zorgverzekeringen voor een deel te maken kan hebben met de doelmatige zorginkoop, maar vooral ook met meevallende zorgkosten uit voorgaande jaren. Soms worden declaraties namelijk nog twee jaar later ingediend. Zorgverzekeraars houden hier rekening mee door geld te reserveren om deze zorgkosten uit voorgaande jaren te kunnen betalen.
   Zorgverzekeraars proberen de premie zo scherp mogelijk te berekenen zodat verzekerden niet te veel betalen. Maar niet alles is in de berekening van de premie exact te voorspellen. Zorgverzekeraars hebben te maken met allerlei onzekerheden die voortkomen uit onder andere de ontwikkeling van de zorgvraag, politieke besluitvorming, veranderende regelgeving en te betalen zorgkosten uit voorgaande jaren.
   –Met het MBI worden overschrijdingen van het budget teruggehaald bij de zorgaanbieders. Niet de verzekeraars lopen daardoor een financieel risico, maar het zijn juist de zorgaanbieders die door het MBI worden afgestraft voor het leveren van zorg.
   En daarom is het CPB een fan van het systeemmodel Zorgstelsel met risico dragende private verzekeraars.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.