Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers enthousiast over ‘magneetziekenhuis’

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers van VWS wil bezien of verpleegkundigen een centralere plaats kunnen krijgen in het ziekenhuis. De minister is op werkbezoek in de Verenigde Staten en liet na een bezoek aan het Standford University Medical Center in Californië weten dat de aanpak van de zogeheten magneetziekenhuizen daar haar aanspreekt.
Schippers enthousiast over 'magneetziekenhuis'

In zo’n magneetziekenhuis hebben verpleegkundigen meer verantwoordelijkheid en zeggenschap en krijgen ze meer ruimte om hun kennis en vaardigheden over te brengen aan collega’s. De ziekenhuizen blijken grote aantrekkingskracht te hebben op verpleegkundigen. Het personeel is er volgens de bewindsvrouw tevreden en het ziekenhuis heeft beduidend minder vacatures. Schippers: “Dit model een-op-een naar Nederland overplaatsen zal niet werken. Maar er zit voor ons heel veel waardevols in. Patiënten en verpleegkundigen hebben er baat bij.”

Amerikaanse aanpak

In Nederland is op kleine schaal in zorginstellingen geëxperimenteerd met zogenoemde excellente zorg waarbij verpleegkundigen onafhankelijker hun werk kunnen doen. Verpleegkundigen en verzorgenden willen ermee verder. Schippers wil in overleg om te zien hoe ook onderdelen uit de Amerikaanse aanpak hier nuttig kunnen zijn.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Phil Nijhuis)

Lees ook:

Schippers geeft De Sionsberg toch bijdrage voor SEH

Eindbod minister Schippers aan huisartsen

Bouw vraagt Schippers om compensatie

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Informatie veroudert snel, toch zijn de resultaten van het onderzoek naar de toepassing van het magnet hospitals in de Nederlandse situatie dat Minister Klink in 2008 ook heeft gedaan nog actueel genoeg. Minister Schippers hoeft alleen maar te gaan buurten bij de V&VN en NPCF die de vertaling naar de Nederlandse situatie allang gemaakt hebben en bij een van de Santeon ziekenhuizen waar het concept al in praktijk wordt gebracht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.