In zo’n magneetziekenhuis hebben verpleegkundigen meer verantwoordelijkheid en zeggenschap en krijgen ze meer ruimte om hun kennis en vaardigheden over te brengen aan collega’s. De ziekenhuizen blijken grote aantrekkingskracht te hebben op verpleegkundigen. Het personeel is er volgens de bewindsvrouw tevreden en het ziekenhuis heeft beduidend minder vacatures. Schippers: “Dit model een-op-een naar Nederland overplaatsen zal niet werken. Maar er zit voor ons heel veel waardevols in. Patiënten en verpleegkundigen hebben er baat bij.”
Amerikaanse aanpak
In Nederland is op kleine schaal in zorginstellingen geëxperimenteerd met zogenoemde excellente zorg waarbij verpleegkundigen onafhankelijker hun werk kunnen doen. Verpleegkundigen en verzorgenden willen ermee verder. Schippers wil in overleg om te zien hoe ook onderdelen uit de Amerikaanse aanpak hier nuttig kunnen zijn.
(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Phil Nijhuis)
Lees ook:
Schippers geeft De Sionsberg toch bijdrage voor SEH
Eindbod minister Schippers aan huisartsen
Bouw vraagt Schippers om compensatie
Zelfs in de ROC opleiding tot verpleegkundige wordt dit al jaren besproken.
Informatie veroudert snel, toch zijn de resultaten van het onderzoek naar de toepassing van het magnet hospitals in de Nederlandse situatie dat Minister Klink in 2008 ook heeft gedaan nog actueel genoeg. Minister Schippers hoeft alleen maar te gaan buurten bij de V&VN en NPCF die de vertaling naar de Nederlandse situatie allang gemaakt hebben en bij een van de Santeon ziekenhuizen waar het concept al in praktijk wordt gebracht.
Hoeveel artsen mochten met die trip mee? Laat me raden:0?