Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers: Fusieverbod tussen verzekeraars en ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat zij fusies tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders wettelijk wil verbieden.
Schippers: Fusieverbod tussen verzekeraars en ziekenhuizen

“De wet is nog in de maak, maar zij heeft duidelijk aangegeven dat zij fusies tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders niet wil”, legt Lilian Jansen, woordvoerder VWS uit. “Het is nog even afwachten hoe de wet er precies uit gaat zien.” Schippers laat in de brief weten dat zij wel uitzonderingen toelaat. Maar alleen in het geval van ‘een noodzakelijke, tijdelijke overname die nodig is voor de invulling van de zorgplicht of de ontwikkeling van innovatief zorgaanbod’. De minister streeft ernaar om voor 1 september een wetsvoorstel op dit punt aan de Raad van State aan te bieden.

Vlietlandcoöperatie

Voorbeeld van een samenwerkingsverband tussen een ziekenhuis en verzekeraar is de Vlietlandcoöperatie. Het Vlietlandziekenhuis laat via zijn woordvoerder weten dat de vorming van de coöperatie nog steeds ‘in voorbereiding’ is. Het ziekenhuis zegt goede contacten te onderhouden met VWS. Verder wil het Vlietland niet op de brief van minister Schippers ingaan. DSW-bestuursvoorzitter Chris Oomen laat desgevraagd weten dat het voorstel van Schippers in tegenspraak is met reeds bestaande Europese wetgeving.

Toestemming

De coöperatie heeft officieel geen toestemming van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gekregen. Ziekenhuisbestuurder Gerrit-Jan van Zoelen stelde eerder dat hij na uitgebreid overleg met de NMa tot de slotsom is gekomen dat zij geen toestemming nodig hebben. Dat betekent overigens niet dat de NMa het daarbij laat zitten. Barbara van der Rest, woordvoerder NMa: “Wij houden de coöperatie nauwgezet in de gaten en zullen actie ondernemen wanneer dat nodig is.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen en Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Fusie Vlietland Ziekenhuis en verzekeraar DSW gaat door

Vlietland Coöperatie ziet af van hoger beroep tegen NMa

NMa: Fusie Achmea en De Friesland vereist vergunning

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De discussie vind ik nog steeds, en dat roep ik al heel lang, dat de Overheid zich niet meer bezig houden met de Zorg. De Politieke keus is gemaakt voor Marktwerking en dan moet je het loslaten.In de Samenleving zijn er veel meer problemen die aandacht verdienen !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.