Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers geeft bevoegdheden aan verpleegkundig specialist

De ‘physician assistant’ en de verpleegkundig specialist krijgen de bevoegdheid zelfstandig bepaalde handelingen toe te kennen. Hiertoe heeft de ministerraad de Wet BIG aangepast op voorstel van minister Schippers (VWS).
Zorgpersoneel

De ‘physician assistant’, die wordt ingezet binnen een medisch specialisme en is opgeleid aan een HBO masteropleiding, kan specifiek omschreven routinematige taken van artsen zelfstandig gaan uitvoeren, zoals het verrichten van endoscopieën, catheterisaties, het geven van injecties en het voorschrijven van receptgeneesmiddelen.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist, zoals de verpleegkundig specialist acute zorg en de verpleegkundig specialist chronische zorg, mag ook zelfstandig bepaalde voorbehouden handelingen doen, zoals het geven van injecties, receptgeneesmiddelen voorschrijven en puncties verrichten.

Taakherschikking

Met deze taakherschikking is het mogelijk dat verschillende beroepen taken gemakkelijker kunnen verdelen. Het resultaat daarvan is volgens de ministerraad een meer patiëntgerichte en kwalitatief goede zorg. Het kabinet wil hiermee de zorg doelmatiger maken en bijdragen aan het oplossen van het personeelstekort.

Schorsingen

Daarnaast wordt het registratiebesluit aangepast waarmee het mogelijk wordt om beroepsbeperkingen, zoals schorsingen, die artsen en andere BIG-geregistreerden in het buitenland opgelegd hebben gekregen, te laten doorwerken in Nederland. Dit geldt zowel voor houders van een Nederlands getuigschrift als voor beroepsbeoefenaren met een buitenlands getuigschrift.

‘Eindelijk’

Beroepsorganisatie V&VN reageert positief. “Eindelijk de bevoegdheden waarop de verpleegkundig specialisten en de physician assistants al sinds 2009 zitten te wachten. Toen zijn namelijk deze twee beroepen ontstaan.” Ondanks het feit dat de nieuwe bevoegdheden nog niet in de wet BIG waren opgenomen, zijn de nieuwe professionals al in de praktijk werkzaam. De woordvoerder van V&VN verwacht dat deze beslissing een eind maakt aan enkele kleine problemen. “Verpleegkundig specialisten mogen nu officieel nog niet zelfstandig medicatie uitschrijven. Dat moet nog worden geaccordeerd door de medisch specialist.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Canisius-Wilhelmina werft student-verpleegkundigen

Speciaal tarief voor SEH-verpleegkundigen

Winst in oudernzorg dankzij nurse practitioner

Nurse practitioners niet efficiënter

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Zelf werkzaam geweest als A Verpleegkundige op klasse-afdelingen in de jaren 70/90 v/d vorige Eeuw, vraag ik me af wat er aan toegevoegd wordt aan al deze med.handelingen ? In de vorige Eeuw werden deze handelingen uitgevoerd.Onze clienten waren in die tijd zeer tevreden over de kwaliteit van Zorg. Ook bekende BN Pr.Cl.)

  2. Lees alle reacties
  3. Ik weet niet welke woordvoerder jullie gesproken hebben van V&VN, maar ik zou namens alle physician assistants een rectificatie willen in bovenstaand artikel. De PA is in 2001 geintroduceerd en niet in 2009. Bovendien vraag ik mij af welke kleine problemen er waren. Dat er soms praktische onhandigheden waren, kan ik mij voorstellen.En wellicht dat jullie de beroepsvereniging NAPA eens naar hun reactie kunnen vragen? Waarschijnlijk dat deze woordvoerders wel iets zinnigs te melden hebben, in ieder geval over het beroep van Physician Assistant.
    Met vriendelijke dank.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.