Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers heeft vertrouwen in verbeteren NZa

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ligt op koers als het gaat om de lessen van de commissie-Borstlap ter harte nemen. Dat schrijft minister Edith Schippers van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.
Minister Edith Schippers van VWS
Minister Edith Schippers van VWS is tevreden over de hervormingen bij de NZa. Foto: Ministerie van VWS

Vanaf 1 januari 2016 is de vernieuwde raad van bestuur compleet, schrijft Schippers. Naast Marian Kaljouw (voorzitter) en René Smits (toezicht) neemt Wim Sijstermans de portefeuille ICT en bedrijfsvoering voor zijn rekening. In een brief van de NZa-voorzitter aan de minister valt te lezen hoe de NZa werkt aan het bevorderen van een nieuwe open gesprekscultuur

Raad van advies NZa
Ook zijn er stappen gezet voor beter toezicht op het interne functioneren van de NZa. Er komt geen raad van toezicht, want die zou onduidelijkheid creëren omdat de minister zelf per definitie verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van zelfstandig bestuursorganen. Wel wordt de raad van advies vernieuwd. VWS maakt binnenkort de nieuwe leden bekend. De raad van advies kijkt naar de strategische agenda van de NZa en kan gevraagd en ongevraagd adviezen hierover uitspreken aan de raad van bestuur.

Audit Committee NZa
Helemaal nieuw is de Audit Committee. Die staat dichter bij de raad van bestuur dan de raad van advies en zoomt meer in op de interne bedrijfsprocessen. Ook de Audit Committee kan gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengen over bijvoorbeeld de kwaliteit van de financiële bedrijfsvoering en de beheersing van de processen op het gebied van HRM en ICT. Het is de bedoeling dat de Audit Committee gaat fungeren als een soort klankbord voor de raad van bestuur.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.