Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Schippers: in 2013 prestatiebekostiging ggz

Annelies Vermeulen
In 2013 gaat de ggz over op de prestatiebekostiging. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.
Schippers: in 2013 prestatiebekostiging ggz

De invoering van prestatiebekostiging is onderdeel van integrale bestuurlijke afspraken over een brede inhoudelijke beleidsagenda, die Schippers met de ggz-sector, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars aan het maken is.

2013 overgangsjaar

De invoering van prestatiebekostiging moet volgens Schippers verantwoord en behoedzaam gebeuren. Abrupte veranderingen in opbrengsten die alleen een gevolg zijn van de overstap van budgettering naar prestatiebekostiging wil ze daarom voorkomen. Om die reden wordt 2013 een overgangsjaar waarin voor instellingen het verschil van wat zij onder het oude en wat onder het nieuwe systeem bekostigd zouden krijgen, wordt gedempt.

Financieringssystemen

Schippers denkt dat met de prestatiebekostiging de administratieve lasten van de instellingen worden gehalveerd, ook al omdat die nu met de twee verschillende financieringssytemen te maken hebben. Volgens de minister helpt de nieuwe aanpak om goede en doelmatige zorg te bieden doordat instellingen nu worden gestimuleerd zich te onderscheiden, bijvoorbeeld via kwaliteit. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Schippers: prestatiebekostiging ggz in 2013

NZa: volledige prestatiebekostiging curatieve GGZ in 2011

6 REACTIES

  1. Opvallend dat niet de vraag wordt gesteld waarom de GGZ groeit. Budgettaire repressieve maatregelen werken niet aan de oorzaak van de groei; dat steeds meer mensen niet mee kunnen in ons huidige neoliberale klimaat en als “geesteszieken” dolen in de maatschappij. Daarbij komt dat ik me volledig aansluit bij de andere commentaren; kwaliteit in de GGZ laat zich moeilijk meten, “productomschrijvingen” houden geen steek, er wordt geen rekening gehouden met de verschillen tussen mensen, het zal juist meer administratieve last opleveren (weer registreren, onderhandelen, …) En het is juist het kortzichtige beleid over marktwerking in de GGZ wat heeft gemaakt dat “zorgfabrieken” op korte tijd snel konden groeien, met McDonalds behandelingen voor de duidelijke “stoornissen”, maar iedereen weet dat fast-food de honger niet stilt, en simplistische behandelingen de zorgvragen niet verhelpt. We gaan met Minister Schippers nog even dieper de spiraal in, voor we er (hopelijk) uit los breken.

  2. Lees alle reacties
  3. De minister heeft weinig realiteitszin: “Schippers denkt dat met de prestatiebekostiging de administratieve lasten van de instellingen worden gehalveerd”, er worden wat minder rapporten met de huidige software uitgedraaid en dat is alles. Daar bespaar geen FTE’s mee.

  4. De budgettering blijft gewoon in stand. Brief aan de TK is 8 pagina’s dik en op de laatste pagina staat dit allemaal uitgespeld: ook het MacroBeheersingsInstrument wordt van stal gehaald, een max/max tarief en een gedifferentieerde claw back als het toegestane budget wordt overschreden.
    Prestatie bekostiging? Dit noemt men “framen”. VWS is daar heel sterk in.
    max/max tarieven; minimum maximum tarief en een maximum maximum tarief. De bedoeling is dat zorgaanbieders en zorgverzekaars gaan onderhandelen. In de praktijk krijgt iedere zorgaanbieder het minimum maximum tarief in zijn contract voorgeschoteld. De NZa heeft al gezegd dat dat niet voor alle zorgaanbieders voldoende zal zijn.
    Prestatie bekostiging slaat dan ook op de ambtenaren van VWS. Het is een hele prestatie om hiermee weg te komen.

  5. Dat gaat lekker. De verzekeraars worden niet goed gecompenseerd voor de risicoverschillen (want dat kan nog niet), de prestaties worden nog niet gemeten (want dat kan ook nog niet) en zelfs de prodcutomschrjving laat nog veel te wensen over, maar de minister gaat lekker door. Durf dit maar verantwoord en behoedzaam te noemen…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.