Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Schippers in gesprek over basispakket

Minister Edith Schippers (VWS) praat in maart met organisaties van onder meer artsen en patiënten. Ze licht dan haar oproep toe aan mensen in het veld om mee te denken over behandelingen en medicijnen die uit het basispakket van de zorgverzekering kunnen.
Schippers in gesprek over basispakket

Schippers kondigt dat aan in een brief die ze donderdag naar de organisaties van onder meer artsen, verplegend personeel, patiënten, verzekeraars en farmaceutische bedrijven stuurt. De minister moet deze kabinetsperiode 1,5 miljard euro bezuinigen op het basispakket, dat door nieuwe therapieën en behandelingen steeds verder uitdijt. ‘Weinig mensen realiseren zich het, maar elk jaar komen er nieuwe, vaak heel dure, hoogtechnologische behandelingen, technologieën, hulpmiddelen en geneesmiddelen in het pakket. Vaak zijn dit dure behandelingen en medicijnen tegen kanker. Het pakket wordt dus jaar op jaar groter en we maken er ook nog eens meer gebruik van.’

Betaalbaar en toegankelijk
Maar aan die behandelingen hangt wel een prijskaartje. Schippers: ‘We moeten daarom heel goed kijken wat we collectief via de zorgverzekering blijven betalen en welke aandoeningen mensen voor eigen risico en rekening kunnen nemen. We staan namelijk met z’n allen voor de gezamenlijke opdracht om de zorg voor iedereen in Nederland betaalbaar en toegankelijk te houden. Daarvoor moeten we het basispakket versoberen. Zo houden we de solidariteit in de zorg overeind en zorgen we ervoor dat deze behandelingen voor iedereen beschikbaar blijven, ook voor mensen met lagere inkomens.’

Discussie
Sinds haar oproep begin februari, kwamen er op het ministerie van VWS zo’n honderd mails en brieven van burgers binnen met suggesties voor besparingen. ‘Uit die reacties spreekt een grote betrokkenheid. Er zitten observaties tussen van mensen die uit eigen ervaring weten waar we kunnen versoberen, zonder dat noodzakelijke zorg ter discussie komt te staan. Het bewijst dat veel mensen bereid zijn mee te denken. Ik hecht daar zeer aan en wil alle reacties ook zelf lezen’, stelt de minister. (ANP)

1 REACTIE

  1. ik ben benieuwd of de minister bereid is de financiering van die ‘nieuwe, vaak heel dure, hoogtechnologische behandelingen, technologieën, hulpmiddelen en geneesmiddelen’ buiten het pakket te houden om de basale zorg die veel meer mensen nodig hebben voor hen betaalbaar te houden. niet alles wat kan, moet kunnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.