Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Schippers: prestatiebekostiging ggz in 2013

Minister Edith Schippers van VWS wil een meerjarenafspraak met de ggz maken om de prestatiebekostiging in 2013 in te voeren. De Tweede Kamer geeft haar groen licht voor het doorzetten van de bezuinigingen van 600 miljoen euro. Dat bleek donderdag 30 juni in een overleg met de Tweede Kamer.
Schippers: prestatiebekostiging ggz in 2013

Schippers wil de ggz snel een perspectief voorhouden van een systeem dat goed presterende instellingen beloont. Daartoe wil ze “heel graag” met veldpartijen een convenant sluiten om te kijken hoe in 2013 prestatiebekostiging “op een verantwoorde wijze kan worden ingevoerd, zodat ook de rekenmeesters in het kabinet er hun fiat aan geven”. De minister wil dat de sector veel meer mensen in de eerstelijn en in hun eigen omgeving gaat helpen. Ook wil ze dat instellingen hun aantal bedden gaan verminderen. Ze laat de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoeken hoe dat het beste kan worden bereikt.

Groei

Dat de voorgenomen bezuinigingen de sfeer van de gesprekken negatief kunnen beïnvloeden, zoals SGP-Kamerlid Kees van der Staaij haar voorhield, lijkt Schippers te beseffen. Maar ze stelt dat niet ingrijpen geen optie is, omdat de ggz sneller groeit dan andere sectoren in de gezondheidszorg. Het aantal nieuwe patiënten neemt jaarlijks met tien procent toe. Om die groei af te remmen verhoogt ze de eigen bijdrage in de eerstelijns-ggz en voert ze een eigen bijdrage in de tweedelijns-ggz in van 275 euro. Dat om te voorkomen dat verwijzers de eerste lijn overslaan en patiënten direct naar de duurdere tweedelijns-ggz sturen.

Kaalslag

Schippers verwerpt de kritiek van PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester dat het hier om “kaalslag” zou gaan. Ze wijst erop dat de sector ondanks de ingrepen nog steeds groeit. “Het gaat om minder groei. Niet ingrijpen betekent dat de verzekeringspremie omhoog moet. Dat ondermijnt de solidariteit in het stelsel.”

Stimatiseert en discrimineert

Ook is ze het niet eens met het verwijt van SP-Kamerlid Renske Leijten dat ze met de eigen bijdrage ggz-patiënten “stigmatiseert en discrimineert”, omdat mensen met somatische problemen geen eigen bijdrage hoeven te betalen in de tweedelijnszorg. “Het is niet nieuw, want er is al een eigen bijdrage voor de eerstelijns-ggz. Voor tandheelkunde betalen patiënten een eigen bijdrage van honderd procent. Dat vind ik ook niet discriminerend.”

Kamer steunt Schippers

Schippers doet niets met de alternatieve bezuinigingsplannen van de oppositie en brancheorganisaties in de ggz, omdat ze de onderbouwing niet hard genoeg vindt. Aangezien de coalitiepartij CDA en gedoogpartij PVV de minister steunen ziet het er naar uit dat de bezuinigingen in grote lijnen doorgaan. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal’

Schippers zet ggz mes op de keel

Ggz protesteert tegen bezuinigingen

Meerderheid tegen invoering eigen bijdrage ggz

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Nu begrijp ik er niets meer van, de dbc’s zijn toch opgezet volgens het principe ‘loon naar werken’ dwz de tijd wordt gehonoreerd. Als het nu gaat om succes, wat is succes? Dat iemand niet verder afglijdt en gestabiliseerd raakt en dus geen suicide pleegt is geen succes want beter worden is wat anders.

  3. vreemd genoeg begonnen, enkele bekende patienten van het ggz, die een PGB hadden, ineens niet meer te sporen, gelijk opname was het gevolg?
    Hielp de therapie niet of waren ze van slag!
    Statische onderzoek hierna, zou
    zeer verrijkend zijn!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.