Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers roept artsen op voor strijd tegen ebola

Minister Edith Schippers (VWS) roept zorginstellingen op om artsen die naar ebola-gebieden willen afreizen hierbij te helpen. Schippers garandeert een veilige repatriëring van artsen die in het buitenland vechten tegen ebola.
Schippers roept artsen op voor strijd tegen ebola
Foto: AFP Photo Pascal Guyot

Het kabinet stelt 18 miljoen euro beschikbaar voor de bestrijding van de ebola-epidemie. Deze bijdrage gaat naar de Verenigde Naties, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. ‘Maar er is meer nodig’, schrijft Schippers in een brief aan alle zorgverleners. ‘Voor de komende maanden is er onder andere behoefte aan personeel voor behandelcentra. Daarvoor wil ik een beroep doen op u.’

Repatriëring

Schippers wil graag dat zorgaanbieders het mogelijk maken voor hulpverleners om voor Artsen zonder Grenzen in actie te komen. Het ministerie verzekert dat het zich samen met de Verenigde Staten zal inzetten voor het veilig repatriëren van uitgezonden hulpverleners. ‘Ik wil u namens het kabinet verzekeren dat, mocht het scenario ontstaan waarbij er commercieel, door de verzekeraar, geen geschikte repatriëringmogelijkheid te vinden is, we alles op alles zetten om de Nederlandse hulpverleners veilig terug te krijgen.’

Calamiteiten Hospitaal

Schippers schrijft ook dat ze aan de WHO heeft laten weten dat Nederland bereid is hulpverleners (ook niet-Nederlanders) die besmet raken, in Nederland op te vangen en te behandelen. Hiervoor is een zogenoemd Calamiteiten Hospitaal in gereedheid gebracht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.