Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers spreekt met Duitsland over zwarte lijst

Mark van Dorresteijn
Minister Edith Schippers van VWS spreekt vandaag met haar Duitse collega Daniel Bahr over een Europese zwarte lijst van artsen.
Schippers spreekt met Duitsland over zwarte lijst

De uitwisseling van gegevens over maatregelen tegen artsen die fors in de fout gaan is actueel na eerdere ophef rond onder anderen de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur. Jansen Steur stelde jaren foute diagnoses, mocht zijn werk in Nederland niet meer uitoefenen maar week uit naar Duitsland en ging daar weer aan de slag.

Afspraken Duitsland

Afspraken maken met Duitsland is in dit geval niet eenvoudig, omdat dit soort zaken daar is geregeld op het niveau van de 16 deelstaten die elk een eigen regering hebben.

Gesprekken zwarte lijst

Over de Europese zwarte lijst voor artsen die in de fout gaan, wordt ook volgende week weer gesproken tijdens de Europese raad in Vilnius (Litouwen). De lijst moet voorkomen dat artsen die door onzorgvuldig handelen schuldig zijn aan bijvoorbeeld het overlijden van een patiënt, gewoon kunnen doorwerken in een ander EU-land.

Bezwaar Europese landen

Schippers probeert al twee jaar om deze Europese zwarte lijst vorm te geven. Aanvankelijk waren andere landen niet enthousiast, maar steeds meer landen willen nu nadenken over het uitwisselen van dit soort gegevens. Daarnaast probeert de bewindsvrouw alvast met onder meer Vlaanderen, Engeland en Duitsland afspraken te maken om elkaars zwarte lijst van incompetente beroepsbeoefenaars te kunnen inzien. (bron: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.